expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 18 marca 2015

Zielono mi


Dziś zielono i wiosennie, bo za oknem prawdziwie wiosenna aura. Człowiek nagle dostaje zastrzyk energii gdy na niebie pojawia się tak cudowne słońce jak dziś. Nagle myślimy, że nie ma rzeczy niemożliwych i czujemy, że możemy góry przenosić. Lubie to uczucie, a Wy? Ponieważ ciągnie mnie na zewnątrz, nie chcę zbyt długo stać w kuchni przy piecu. To też moja propozycja na dziś jest szybka i prosta i mam nadzieję smaczna. Zapraszam na zieloną zupę.



Zupa krem z roszponki

składniki na 3 talerze
  • mały kawałek selera
  • 250 g ziemniaków
  • 1 por - tylko biała część
  • 1 opakowanie roszponki
  • ser smażony około 100 g
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia
  • rzodkiewki około 6 sztuk


wykonanie:
Na maśle podsmażamy pokrojony w talarki por. Po około 5 minutach dodajemy do niego seler i ziemniaki pokrojone z kostkę. Po minucie podsmażania dolewamy wodę - 550 ml. gotujemy aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy z gazu, dodajemy roszponkę i wszystko miksujemy na gładki krem. Znów stawiamy na gazie, dodajemy pokrojony ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę rozlewamy na talerze, które dekorujemy pokrojoną w słupki rzodkiewką. Można polać śmietaną.

2 komentarze:

Kiedy męża nie ma w domu - Żony harcują! pisze...

Super pomysł - wygląda przepysznie :) Pozdrawiam :)

Veggie pisze...

Świetny pomysł z tą roszponką w zupie :-)