Stało nie nieuniknione. Oto ostatni dzień wakacji. Jak Wam mija? Mój od samego rana bardzo pracowicie, choć panujący upał raczej zachęca do odpoczynku nad woda. wodę niestety mam tylko w wannie, a i tak na leniuchowanie nie mam czasu. Udało mi się za to wykraść małą chwile by przygotować coś słodkiego. Takie małe co nie co na koniec wakacji. I choć deser na ciepło to z dodatkiem lodów smakuje wyśmienicie. Co ja się będę dużo rozpisywać, sami spróbujcie bo pracy przy num tyle co nic.
Nektarynka pod kruszonką z amaretti
składniki:
- 4 nektarynki
- 50 g białej czekolady - pokruszonej
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g ciasteczek amaretti - pokruszonych
- 15 g brązowego cukru - opcjonalnie
- 2 łyżki Amaretto
- 1 żółtko
- starta skórka z cytryny
wykonanie:
Nektarynki myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy z nich pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem lub wyłożonego papierem do pieczenia. (przecięta stroną do góry)
Żółtko łączymy z cukrem i likierem amaretto oraz skórką z cytryny. Dodajemy pokruszone ciastka, migdały i posiekaną czekoladę.Dokładnie mieszamy i powstałą mieszanką wypełniamy nektarynki.
Zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Podajemy lekko wystudzone z lodami lub kremem angielskim.
2 komentarze:
rewelacyjny pomysł na deser!
dziękuję :-)
Prześlij komentarz