Jesienne dni tak szybko mijają. Człowiek goni od rana do wieczora i nawet nie wie kiedy i jak kolejny dzień odchodzi do przeszłości. Za oknem coraz szybciej robi się ciemno, a to zdecydowanie odbiera mi energię. Dobrze, że dary jesieni pozwalają cieszyć się kolorami na talerzu. Dynia i marchewka doskonale poprawiają nastrój. Czasami nie trzeba ich aż tak wiele by poczuć chęć do działania.
Dziś mój talerz zdobią pomarańczowe wstążki z marchewki. Niby nic wielkiego, a jednak oko się cieszy.
Wieprzowina w sosie musztardowym
składniki:
- 800 g mięsa wieprzowego na gulasz
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 4 marchewki
- 4 szalotki
- 150 ml śmietany 18%
- 300 ml białego wina wytrawnego
- 1 łyżka miodu
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- bouquet garni (bukiet ziół - pietruszka, liść laurowy, tymianek)
wykonanie:
Mieszamy wino z musztardą Dijon oraz z miodem. Robimy z tego marynatę, do której wkładamy mięso pokrojone na kawałki. Pozostawiamy tak na godzinę. Po tym czasie odcedzamy dokładnie mięso, osuszamy. Marynatę zachowujemy.
Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy mięso na dużym ogniu przez około 5-6 minut. Dorzucamy posiekaną drobno szalotkę. Podsmażamy kilka minut. Następnie dolewamy do mięsa wcześniej zachowaną marynatę oraz 250 ml gorącej wody. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy bouquet garni. Gotujemy pod przykryciem przez około 1 godzinę i 45 minut.
W międzyczasie przygotowujemy wstążki z marchewki. Za pomocą obieraczki do warzyw robimy wstążki ze surowej marchwi i pod koniec gotowania mięsa przyrządzamy je na parze.
Musztardę francuską mieszamy ze śmietaną i dolewamy do mięsa. Gotujemy na małym ogniu jeszcze około 1-2 minut.
Podajemy z ryżem, wstążkami z marchewki, ozdabiamy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz