Szyba ryba z piekarnika to moja dzisiejsza propozycja.
Przyznam sie, ze jeszcze nigdy nie probowalam robic ryby z dodatkiem imbiru. Znajac jednak zalecenia stosowania tej przyprawy postanowilam poeksperymentowac co okazalo sie strzalem w dziesiatke, bo dzieki temu ryba nie byla nudna w smaku. Bardzo fajna kompozcja laczaca w sobie odrobine slodyczy i ostrosci zarazem.
skladniki:
2 mlode cebule
2 filety z dorsza
2 lyzeczki natki pietruszki
pol lyzki cukru trzcinowego
okolo 10 g masla
kawalek swiezego imbiru (okolo 2 cm)
sol i pieprz
wykonanie:
Osuszone filety dorsza ukladamy na kawalku foli aluminiowej. Kazdy filet osobno. Doprawiamy sola i pieprzem.
W malej misce robimy mieszanke z pokrojonego lub tartego imbiru, pocietej w krazki cebulki, cukru, natki pietruszki i 1 lyzki wody. Gotowa mieszanka polewamy kazdy filet. Na koncu dodajemy pociete w male kawalki maslo. Zawijamy aluminium pozostawiajac maly otwor i wkladamy rybe do piekarnika na okolo 15 minut.
Piekarnik nagrzac do 200°C
Rybe mozna podawac z warzywami.
Smacznego!
2 komentarze:
Faktycznie szybko i pysznie :) Polecam!!
Ciesze sie, ze smakowalo.
Sama dawno rybki w ten sposob nie robilam i chyba czas znow odswiezyc przepis.
Prześlij komentarz