Przepis na te szybkie klopsiki znalazlam we francuskiej ksiazce "Cuisine minceur", o ktorej wspominalam calkiem niedawno. Co prawda receptura zostala przeze mnie nieco zmodifikowana, ale mysle, ze same klopsiki nie stracily na swoim uroku.
W smaku sa dosc ostre za sprawa papryki, dlatego Ci ktorzy wola lagodniejsze potrawy moga uzyc zwyklej, czerwonej papryki. Poza tym polaczenie kolendry i limonki sprawia, ze mieso jest rzezkie, bardzo swieze w smaku.
Salatka zas jest doskonalym uzupelnieniem tego dania. Rowniez jest dosc ostra.
skladniki:
- 350 g zmielonego miesa z kurczaka
- 4 lyzki swiezej kolendry
- 2 mlode cebule
- 1 ostra papryka czerwona
- skorka z polowy limonki
- 2 lyzki sosu sojowego
na salatke:
- 1 ogorek zielony
- 1 ostra papryka
- 1 szalotka
- rzodkiewki
- 1 lyzka cukru
- 2 lyzki octu winnego
wykonanie:
Cebulke, papryke, swieza kolendre, zest z limonki i sos sojowy razem mielimy. Dodajemy do tego zmielone miesko kurczaka i dokladnie mieszamy skladniki. Formujemy male klopsiki, a nastepnie ukladamy je na blache i wkladamy do nagrzanego piekarnika (190°) na okolo 20 minut. Mieso powinno zrobic sie zlociste.
Do tego dania wspaniale pasuje salatka z ogorka zielonego i rzodkiewek.
Ogorka kroimy po dlugosci na pol, a nastepnie na plasterki. Rowniez rzodkiewki kroimy na plasterki, szalotke w drobniutka kosteczke.
Na patelni podgrzewamy cukier z 2 lyzeczkami wody do uzyskania syropu. Dodajemy do tego drobno posiekana papryczke i ocet winny. Mieszamy i polewamy tym salatke.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz