expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 27 grudnia 2013

Wspomnienie Świąt - keks


Co roku na Święta piekę mój najulubieńszy keks na świecie. Uwielbiam jego smak i chwilami łapie się na tym, że mogłabym zjeść nie jeden kawałek. W tym roku jednak zrezygnowałam z mojego zwyczaju i zamiast sprawdzonego już przepisu wypróbowałam coś nowego.
Keks mniejszy, skromniejszy i zupełnie inny niż zwykle. Mimo to smaczny, z dodatkiem żurawiny i z pięknie wyglądającym różowym lukrem.




Keks z żurawiną

składniki
  • 200 g świeżej żurawiny lub 100 g mrożonej
  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  

Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. 
Żółtka ucieramy z cukrem do białości , możemy użyć miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło i dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy białka ubite na sztywną piane.
Dodajemy żurawinę. Delikatnie łączymy
Ciasto przekładamy do malej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. 

Lukier:
  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z żurawiny lub grenadyny
Białko ubijamy mikserem wraz z cukrem pudrem. W połowie ubijania dodajemy sok i ubijamy do chwili aż uzyskamy dość gęstą, jednolitą masę. 
Gotowym lukrem ozdabiamy wystudzone ciasto.

Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

6 komentarzy:

Magda pisze...

jak cudnie wygląda z tą różową polewą! :)

wiosenka27 pisze...

Cudowna różowa polewa:)

Nashelly pisze...

Uwielbiam keksy! A jaki śliczny lukier ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

gin pisze...

Skąpany w różowym lukrze wygląda naprawdę uroczo :)

Majana pisze...

Ładny ten keks i jaką ma ładną polewę.
Pozdrowienia:)

ewelajna Korniowska pisze...

Wygląda bardzo dekoracyjnie, ta polewa dodaje mu uroku:)