expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 31 marca 2014

Czas na babkę


W poniedziałkowe popołudnie spieszę do Was z obiecanym przepisem na babkę. Weekend był bardzo pracowity i to właśnie dlatego nie dałam rady wcześniej nic napisać.
Po mojej babce nie ma już śladu, a moja córka, która czynnie brała udział w powstaniu tego wypieku, już dopomina się kolejnej sesji w kuchni. To oznacza, że wkrótce możecie się spodziewać nowego przepisu. Oby był tak prosty jak ten i efekt tak samo smaczny.
Pragnę tylko nadmienić, że zapewne niektórzy z Was znają już ten przepis, bo nie jest to nic odkrywczego, ale jeśli jest ktoś kto jeszcze się z nim nie spotkał lub nie miał okazji wypróbować, to gorąco polecam.


Babka herbaciana
składniki:
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g rodzynek sułtanek
  • 250 ml bardzo mocnej herbaty
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli

lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny

wykonanie:
Zaparzamy mocną herbatę. Do rondelka wlewamy świeżą herbatę i rodzynki.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Odsączamy rodzynki, a wywar zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy miękkie masło. Następnie dokładamy  przesianą mąkę z solą, proszkiem i sodą. Dolewamy zimną herbatę. Dokładnie łączymy składniki. Na końcu do ciasta dokładamy rodzynki.
Małą foremkę do babki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem.
Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C.
Wystudzoną babkę pokrywamy lukrem.



1 komentarz:

Unknown pisze...

Lubię te Wielkanocne baby i czekam na nie zawsze :D