expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 9 listopada 2014

Kurczak w jesiennych warzywach


 Jesień w pełni. Za oknem mglisty krajobraz. Wpasowuję się w dzisiejszą aurę moim daniem z kurczaka i jesiennych warzyw.Zapach obieranych marchewek i selera przyjemnie roznosił się po kuchni.Całości dopełniło wino. Sosy z dodatkiem wina są jak dla mnie niesamowite, mają w sobie wiele smaku i aromatu. W mojej rodzinie są mile widziane ;-)
Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu moja dzisiejsza propozycja, prosta i smaczna. 
Jako dodatek proponuję puree z selera lub marchewki.



Kurczak w jesiennych warzywach
składniki:

  • 6 udek kurczaka
  • 150 g boczku wędzonego
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 100 g zielonych winogron
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku


wykonanie:
Umytego i osuszonego kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Obsmażamy na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Podsmażonego kurczaka odkładamy na bok, a w pozostałym z jego smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojony w paseczki lub w kostkę boczek oraz pokrojona w kostkę cebulę. Gdy się ładnie przyrumienią dokładamy pokrojone w kostkę warzywa (marchew i seler) oraz kurczaka. Wszystko podlewamy winem i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie taka potrzeba dolewamy do mięsa odrobinę wody. Na 5 minut przed końcem duszenia dodajemy winogrono przekrojone na pół i pozbawione pestek. Dodajemy natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos powinien być gęsty i aromatyczny.


4 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Wspaniały obiad:)

Majana pisze...

Bardzo smaczny ten kurczaczek!
Pozdrawiam serdecznie:)

Jagoda pisze...

fajne danie na jesień :)

daria pisze...

wygląda na bardzo smaczne :) lubię kurczaka więc spróbuję również tego przepisu