expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 26 maja 2008

MUFFINY Z MALINAMI I BIALA CZEKOLADA

Muffiny to takie niepozorne babeczki, dajace nieograniczone mozliwosci. Najlepsze na sniadanie lub zaraz po upieczeniu kiedy sa jeszcze cieple.
Trzymajac sie podstawowych zasad mieszania skladnikow mozna wyczarowac pelne aromatow cuda.



skladniki:
2 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego lub zsiadlego mleka
1/3 szklanki oleju
1 szklanka mrozonych malin
pol tabliczki bialej czekolady drobno posiekanej







wykonanie:

Piekarnik nagrzac do 180°C

W jednej misce zmieszac suche skladniki czyli make, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy.
W drugiej misce miksujemy skladniki mokre czyli jogurt, jajka, olej.
Nastepnie laczymy skladniki suche z mokrymi lecz juz nie miksujemy tylko mieszamy lyzka.
Na koncu dodajemy maliny i czekolade.

Foremke na muffiny napelniamy ciastem i pieczemy okolo 25 minut. Najlepiej sprawdzic patyczkiem czy ciasto sie juz upieklo.

Smacznego!

Brak komentarzy: