expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 2 maja 2008

SHAORMA Z KURCZAKIEM

Wczorajsze Swieto Pracy bylo dniem wolnym rowniez we Francji. Nikt tu jednak nie organizuje pochodow jak to bylo kiedys w Polsce. Pierwszy Maja kojarzy sie raczej z konwaliami, ktore sprzedawane sa na kazdym rogu ulicy. Wszyscy chetnie je kupuja podtrzymujac tradycje i dzielac sie szczesciem, bo wlasnie symbolem szczescia sa konwalie.

Dla mnie wczorajszy dzien byl w stylu tych "nic mi sie nie chce" Dopadl mnie taki len, ze nawet gotowac mi sie nie chcialo, a ze jesc trzeba to zrobilam cos prostego.



skladniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • gotowa przyprawa do kurczaka
  • lub mieszanka przyptaw typu (pieprz cayenne, imbir, galka muszkatalowa, rozgnieciony czosnek, slodka papryka, curry i kurkuma))
  • ryz
  • kurkuma
  • sol, pieprz

skladniki na sos:
  • kwasna smietana
  • majonez
  • zabek czosnku



Wykonanie:

Piersi z kurczaka umyc, osuszyc, pokroic w kostke i posypac przyprawa do kurczaka lub mieszanka przypraw oraz polac odrobina oliwy. Odstawic do lodowki na okolo 20 minut.

Ryz ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Pol lyzeczki kurkumy wsypujemy do gotujacej sie wody. Po ugotowaniu ryz odcedzamy.

Przygotowujemy w tym samym czasie sos z 3 lyzek majonezu i 3 lyzek smietany, dodajemy zgnieciony czosnek i sol do smaku.

Kurczaka smazymy na oleju, nastepnie na tym samym oleju podsmazamy ugotowany wczesniej ryz.

Potrawe podajemy np z kapusta pekinska lub salata.
Do kurczaka mozemy dodac tez warzywa, ktore smazymy na oliwie np cebule, papryke, pieczarki.

Smacznego!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

WYGLADA BIEDNIE I ZUPELNIE NIE JAK SHAORMA,NIE POLECAM TEGO PRZEPISU

karolka pisze...

Mysle, ze liczy sie smak potrway. W kuchni mozemy wykazac sie wyobraznia i stworzyc taka potrawe by zaspokoila nasze doznania smakowe i wizualne.
Poza tym jedno danie ma tyle przepisow ilu jest kucharzy na swiecie.