expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 18 czerwca 2008

Kurczakowe klopsiki mielone z piekarnika



Przepis na te szybkie klopsiki znalazlam we francuskiej ksiazce "Cuisine minceur", o ktorej wspominalam calkiem niedawno. Co prawda receptura zostala przeze mnie nieco zmodifikowana, ale mysle, ze same klopsiki nie stracily na swoim uroku.

W smaku sa dosc ostre za sprawa papryki, dlatego Ci ktorzy wola lagodniejsze potrawy moga uzyc zwyklej, czerwonej papryki. Poza tym polaczenie kolendry i limonki sprawia, ze mieso jest rzezkie, bardzo swieze w smaku.
Salatka zas jest doskonalym uzupelnieniem tego dania. Rowniez jest dosc ostra.



skladniki:

  • 350 g zmielonego miesa z kurczaka
  • 4 lyzki swiezej kolendry
  • 2 mlode cebule
  • 1 ostra papryka czerwona
  • skorka z polowy limonki
  • 2 lyzki sosu sojowego

na salatke:
  • 1 ogorek zielony
  • 1 ostra papryka
  • 1 szalotka
  • rzodkiewki
  • 1 lyzka cukru
  • 2 lyzki octu winnego

wykonanie:
Cebulke, papryke, swieza kolendre, zest z limonki i sos sojowy razem mielimy. Dodajemy do tego zmielone miesko kurczaka i dokladnie mieszamy skladniki. Formujemy male klopsiki, a nastepnie ukladamy je na blache i wkladamy do nagrzanego piekarnika (190°) na okolo 20 minut. Mieso powinno zrobic sie zlociste.

Do tego dania wspaniale pasuje salatka z ogorka zielonego i rzodkiewek.
Ogorka kroimy po dlugosci na pol, a nastepnie na plasterki. Rowniez rzodkiewki kroimy na plasterki, szalotke w drobniutka kosteczke.
Na patelni podgrzewamy cukier z 2 lyzeczkami wody do uzyskania syropu. Dodajemy do tego drobno posiekana papryczke i ocet winny. Mieszamy i polewamy tym salatke.

Smacznego!

Brak komentarzy: