expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 4 czerwca 2008

PALUSZKI Z KURCZAKA

To kolejna propozycja na kurczaka, ktorego tym razem podalam w formie paluszkow. Mieso usmazone w ciescie w srodku jest soczyste i delikatne. Poza tym doskonale pasuje do roznego rodzaju salatek lub sosow.



skladniki:
  • 50 dkg piersi kurczaka
  • 10 dkg maki
  • 2 lyzki platkow owsianych
  • 1 lyzka sezamu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sol, pieprz
  • olej do smazenia



wykonanie:
Mieso oczyscic i osuszyc, pokroic w cienkie paski.
W misce zmieszac mleko, jajko, make, sol i pieprz tak by powstalo dosc geste ciasto. Dodac do ciasta platki i sezam, dokladnie wymieszac. W ciescie maczac miesko i smazyc na dobrze rozgrzanym oleju na zloty kolor.
Usmazonego kurczaka osaczyc na bibulowym reczniczku z nadmiaru tluszczu.
Podawac zaraz po usmazeniu.

Smacznego!

Brak komentarzy: