expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 12 czerwca 2008

Penne z cukinia, aromatyzowane rozmarynem i cytryna



Poszukujac nowych smakow dzis przyrzadzilam penne z cukinia z dodatkiem rozmarynu i soku z cytryny. Takie polaczenie sprawilo, ze danie, ktore znamy juz od dawna zyskalo nowe oblicze. Aromat cytrynowy byl bardzo wyrazisty i do tego wspaniale komponowal sie z oliwkami.





skladniki:
1 szklanka penne
2 cukinie
2 zabki czosnku
kilka sztuk oliwek czarnych i zielonych (okolo 25 g)
1 lyzka swiezego rozmarynu lub pol lyzki suszonego
1 lyzka natki pietruszki
starta skorka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
sol, pieprz
oliwa z oliwek do smazenia

wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.

Na rozgrzany olej wrzucamy posiekane zabki czosnku i smazymy przez chwile. Nastepnie dodajemy cukinie pokrojone w plasterki, sok z cytryny, skorke, rozmaryn i pietruszke. Doprawiamy sola i pieprzem. Smazymy okolo 5 minut by cukinia pozostala jedrna. Na koniec dorzucamy pokrojone oliwki, mieszamy i dokladamy makaron. Po dokladnym wymieszaniu makaron mozna podawac.

Smacznego!

Brak komentarzy: