expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 7 czerwca 2008

Salatka z truskawek

Obiecywalam, ze kolejny przepis bedzie juz pod znakiem truskawki w ramach Truskawkowego tygodnia wiec dotrzymyje slowa.

Truskawkowy Tydzień

U mnie za oknem panuje juz od dluzszego czasu ponura jesien, ciagle pada i pada i wlasciwie nic sie nie chce. Gotowanie pod znakiem truskawki bardzo mnie wiec ucieszylo, bo to jak zaproszenie wiosny do domu. W obecnej sytuacji to tylko to mi pozostalo, no moge jeszcze pojechac na wakacje w jakies sloneczne miejsce, ale na to musze jeszcze poczekac.

Truskawki przewaznie wykorzystywane sa do slodkich ciast i deserow, a ja postanowilam zrobic z nich salatke. Polaczenie dosc smiale, ale truskawka w sasiedztwie czarnego pieprzu zyskuje na smaku. Do tego sos balsamiczny i wychodzi niecodzienne danie, ktorego warto sprobowac.






skladnki dla 2 osob:
kilka lisci salaty
salami po 3 plasterki na osobe
truskawki okolo 10 sztuk
parmezan
pieprz czarny, swiezo mielony

sos:
1 lyzka octu balsamicznego
1 lyzka miodu
3 lyzki oliwy
sol



Salate rwiemy na kawalki, salami kroimy na paseczki, a truskawki w plasterki. Ulkadamy skladniki na talerzach zaczynajac od salaty, na ktorej kladziemy salami i truskawki. Scieramy na tarce parmezan. Salatke posypujemy swiezym, czarnym pieprzem i polewamy sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy: