expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 25 czerwca 2008

Warzywa zapiekane z mocarella



Moje wakacje zblizaja sie duzymi krokami, a ja nadal nie osiagnelam wymarzonej wagi ;) Ostatnie tygodnie postanowilam troche odmienic moja kuchnie i za namowa kolezanki przestudiowalam dokladniej diete nielaczenia doktora Haya.
Po tygodniu odzywiania sie zgodnie z tymi zasadami musze przyznac, ze jestem mile zaskoczona. Moja koszmarna granica wagowa, ktorej nie moge przekroczyc juz od 2 lat w koncu sie poddala :) Czasem troszke zgrzesze, bo przyznaje, ze nie potrafie tak do konca byc wierna tej diecie.

Ale zachecona swoim sukcesem postanowilam nadal poszukiwac korzystnych dla mnie rozwiazan kulinarnych. W ten oto sposob juz kolejny raz na moim stole zagoscila zapiekanka z warzyw: cukini, pomodorow i pieczarek. Gdy robilam ja pierwszy raz troszke przekombinowalam i dlatego tez nie podzielilam sie przepisem. Ale tym razem wszystko bylo jak trzeba.



















skladniki:
ilosc poszczegolnych warzyw i przypraw wedle uznania i ilosci osob

cukinia
pomidory
pieczarki
bazylia
czosnek
mocarella
oliwa z oliwek
sol i pieprz

wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy, cukinie kroimy na plasterki, pieczraki na pol, a pomidory w cwiartki.
Na rozgrzanej oliwie podsmazamy rozgnieciony czosnek, cukinie i pieczarki. Po chwili dokladamy pomidory i posiekana bazylie. Zostawiamy sobie kilka listkow do dekoracji. Doprawiamy sola i pieprzem Smazymy chwile.
Nastepnie wszystko przekladamy do naczynia zaroodpornego. Na gore ukladamy pokrojona w plasterki mocarelle.
Zapiekamy calosc w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy: