expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 21 października 2008

Kurze nozki z rekawa



To chyba najprostsze danie z kurczaka jakie kiedykolwiek zrobilam. Wlasciwie to ten kurczak robi sie sam. Ja ograniczylam sie tylko do przygotowania go do pieczenia.

Kurczaka w tej postaci ostatnio jadlam u mojej Mamy i chyba zawsze to danie bedzie mi sie kojarzyc z domem. Spragniona smaku chrupiacej skorki i tego sosu kurzego w koncu postanowilam zrobic takie nozki w swoim domu. Rodzina byla zadowolona, a to oznacza, ze teraz czesciej bedziemy goscic u nas smaki z mojego domu.



skladniki:
nozki kurczaka
cebula
sol
pieprz
ostra papryka lub przyprawa do kurczaka

maslo
ewentualnie ulubione ziola
rekaw do pieczenia

wykonanie:
Po oczyszczeniu i osuszeniu nozki kurczaka nacieramy papryka lub przyprawa do kurczaka, doprawiamy sola i pieprzem. Gdy uzywamy przyprawy do kurczaka to juz go nie solimy. Mozemy tez dodac do niego naszych ulubionych ziol by zyskal aromatu. Nastepnie umieszczamy je w rekawie do pieczenia razem z pokrojona w piorka cebula.

Jesli chcemy uzyskac sos to dokladamy do rekawa troche masla. Moze to byc kilka malych kawaleczkow w dwoch, trzech miejscach. Mozemy tez piec kurczaka bez dodatkow, wtedy wytopi sie zawarty w nim tluszcz i skorka bedzie bardziej chrupiaca.

Rekaw spinamy specjalnymi klipsami z obu stron i umieszczamy w naczyniu zaroodopornym i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na okolo jedna godzine.
Przed koncem pieczenia mozemy zrobic otwor na gorze rekawa by skorka sie bardziej przypiekla.

Kurczaka podajemy z gotowanymi warzywami.

Smacznego!

3 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

uwielbiam pieczone udka, to moja ulubiona częśc kuraka :)

karolka pisze...

u mnie udka raczej zadko goscily do tej pory, bo nie lubie ich obgryzac ;) ale skoro rodzinie posmakowaly to czas to zmienic

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

w sumie to nie udka a pałki, ale nie ważne ;)
ja zawsze walczę jak wilk o pałke/udko jeśli na obiad jest cały kurczak ;)