expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 13 listopada 2008

Ciastka francuskie z orzechami


Ostatnio moj organizm domaga sie ciagle czegos slodkiego. Postanowilam sobie, ze juz nic nie kupie z lakoci zeby potem sie nie okazalo, ze w spodnie sie nie mieszcze. No ale gdy czegos bardzo sie chce to nawet brak maki w domu nie stoi na przeszkodzie zeby cos slodkiego sobie upiec ;)
Z tego co akurat bylo pod reka powstaly bardzo ciekawe ciasteczka.
Z zewnatrz chrupiace, w srodku wilgotne od jablek. Aromat cynamonu przeplatal sie z orzechami. Do tego ciekawe polaczenie slonawego ciasta francuskiego i slodkiej polewy czekoladowej. Przyznam, ze zrobione pod wplywem chwili ciasteczka nie okazaly sie niewypalem, wrecz przeciwnie, smakowaly nie tylko mi.
Poza tym doskonale wpasowaly sie w trwajacy wlasnie "Orzechowy tydzien".





skladniki:
1 ciasto francuskie okolo 250g
1 jablko
1 lyzka orzechow pini
2 lyzki zmielonych orzechow laskowych
1 lyzka cukru
cynamon
polewa czekoladowa

wykonanie:
Orzeszki pini prazymy na suchej patelni.
Jablko kroimy w mala kosteczke. Dodajemy uprazone orzechy pini, cukier, zmielone orzechy laskowe, cynamon. Dokladnie mieszamy.

Ciasto francuskie skladamy na pol, wykladamy na nie mase z orzechow i jablka i ciasno zwijamy w rolade. Tak zwiniete ciasto kroimy na plastry. Ukladamy je na blache wylozona papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut.
Gotowe ciastka dekorujemy polewa czekoladowa.
Smacznego!

4 komentarze:

Majana pisze...

Karolko,one są prześliczne! :)

karolka pisze...

dziekuje, milo mi ze sie podobaja :)

Anonimowy pisze...

Latwo sie robia. Smakowite. Idealny akcencik na stole dla gosci bez okazji. Dzieki.

karolka pisze...

Czasem takie "wynalazki" pod wplywem chwili sa naprawde smaczne.
Ciesze sie YaGo, ze sie przydal ten przepis :)