expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 30 listopada 2008

Szaszlyki w pomaranczowej marynacie


Cytrusy sa bardzo mile widziane w mojej kuchni. Lubie ich swiezy i bardzo aromatyczny smak i zapach. Przewaznie zjadamy je bez zadnych ozdobnikow, w takiej naturalnej postaci. Czasami jednak lubie wykorzystywac je na potrzeby deserow, salatek i mies.
Dzis z okazji Cytrusowej chwili wykorzystalam je w szaszlykach z kurczaka i cebuli. Poczatkowo pomarancza, ktorej tu uzylam miala byc jednym ze skladnikow tychze szaszlykow, ale w koncu skonczylo sie tylko na marynacie. Po kilku godzinach spedzonych w pomaranczowej marynacie moje kurze miesko nabralo bardzo delikatnego posmaku pomaranczy. Trzeba bardzo uwazac z dodawaniem curry by nie zdominowalo innych smakow. Jesli dodamy naprawde odrobine tej przyprawy mamy szanse, ze miesko bedzie mialo ciekawy smak.




skladniki:
4 piersi z kurczaka
male cebulki (okolo 32 sztuki lub kilka wiekszych)
1 lyzka kurkumy

skladniki na marynate:
2 lyzki plynnego miodu
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzki soku z pomaranczy
miazsz z 1 pomaranczy
2 lyzki oleju
odrobina curry

wykonanie:
Cebule obrac i podgotowac w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy przez okolo 10 minut. Jesli cebulki sa duze to przed nadzianiem ich na patyczki mozna pokroic je w cwiartki.
Filety z kurczaka umyc i pokroic w duza kostke.
Wszystkie skladniki marynaty zmieszac ze soba. Zalac nia kurczaka i odstawic na kilka godzin.
Nastepnie nadziewamy na patyczki do szaszlykow przemiennie mieso i cebulke. Szaszlyki delikatnie solimy.
Smazymy na patelni grillowej.
Szaszlyki podajemy z bagietka i salata.
Smacznego!

1 komentarz:

Majana pisze...

Och jak pachną mmi przez monitor! Super :))