Bardzo lubie prosta i szybka kuchnie. Takie dania sa szczegolnie w cenie gdy nie mam czasu, albo jak to bylo w miniona sobote, po prostu zle sie czuje. Niestety ten week-end nie byl dla mnie szczegolnie udany gdyz poddalam sie chorobie. Zanim na dobre poleglam udalo mi sie przygotowac na szybko krem z pieczarek, ktory przy okazji stal sie kolejna propozycja w ramach trwajacego Zimowego Festiwalu Zupy.
Jeszcze jakis czas temu taka zupe serwowalam z torebki, az pewnego dnia powiedzialam "nie torebkom". Od tamtej pory torebkowe dania u mnie nie goszcza, za to okazalo sie ze zrobienie np takiej zupy pieczarkowej to zadna filozofia. Do tego mam pewnosc, ze na talerzu nie ma zadnych konserwantow, ulepszaczy smaku itp.
Jeszcze jakis czas temu taka zupe serwowalam z torebki, az pewnego dnia powiedzialam "nie torebkom". Od tamtej pory torebkowe dania u mnie nie goszcza, za to okazalo sie ze zrobienie np takiej zupy pieczarkowej to zadna filozofia. Do tego mam pewnosc, ze na talerzu nie ma zadnych konserwantow, ulepszaczy smaku itp.
skladniki:
wykonanie:
Pieczarki po umyciu kroimy na plasterki i podsmazamy na patelni. Najlepiej wrzucic je na sucha patelnie i poczekac az odparuje z nich woda. Potem dodajemy polowe masla i podsmazamy na zloty kolor. Na koniec solimy.
Na drugiej patelni na rozgrzanym masle podsmazamy posiekana cebule i szalotke az zrobia sie szkliste.
Odkladamy troche pieczarek, a reszte wraz z podsmazona cebula i szalotka wrzucamy do bulionu. Dokladamy tez zimniak pokrojony w kostke i wino.
Gotujemy okolo 25 minut.
Po tym czasie zupe miksujemy blenderem.
Dolewamy smietane i doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Do gotowej zupy dokladamy odlozone wczesnie pieczarki.
Na talerzu zupe przybieramy natka pietruszki i ewentualnie smietanka.
Smacznego!
- 500g pieczarek
- 600ml bulionu
- 1 cebula
- 1 szalotka
- 1 ziemniak
- 40g masla
- okolo 80ml smietany
- 1-2 lyzki bialego wina wytrawnego
- sol, pieprz
- natka pietruszki
wykonanie:
Pieczarki po umyciu kroimy na plasterki i podsmazamy na patelni. Najlepiej wrzucic je na sucha patelnie i poczekac az odparuje z nich woda. Potem dodajemy polowe masla i podsmazamy na zloty kolor. Na koniec solimy.
Na drugiej patelni na rozgrzanym masle podsmazamy posiekana cebule i szalotke az zrobia sie szkliste.
Odkladamy troche pieczarek, a reszte wraz z podsmazona cebula i szalotka wrzucamy do bulionu. Dokladamy tez zimniak pokrojony w kostke i wino.
Gotujemy okolo 25 minut.
Po tym czasie zupe miksujemy blenderem.
Dolewamy smietane i doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Do gotowej zupy dokladamy odlozone wczesnie pieczarki.
Na talerzu zupe przybieramy natka pietruszki i ewentualnie smietanka.
Smacznego!
4 komentarze:
Przez długie lata, to była moja ulubiona zupa :))) Cudownie, że mi ją przypomniałaś :)))
Ja do dzis bardzo lubie krem pieczarkowy i wlasnie dlatego tak chetnie go zrobilam.
Ciesze sie, ze odkurzylam Twoje wspomnienia Tili :)
Dzisiaj zrobię pierwszy raz w życiu krem wg Twojego przepisu. Ciekawe czy mężulkowi posmakuje...
Anonimowa Czytelniczko mam nadzieje, ze zupa smakowala Tobie i Mezowi. To jest bardzo fajny krem i jak do tej pory wszystkim smakowal.
pozdrawiam
Prześlij komentarz