expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 19 kwietnia 2009

Salatka na Dzien Czosnku



Tak sie sklada, ze dzisiejszy "Dzien Czosnku" to tez dobra okazja do rozpoczecia sezonu grillowego. Wszystko za sprawa mojego przepisu na salatke, ktora doskonale pasuje do grilla wlasnie.
Jak to juz u mnie bywa zawsze przy okazji weekendowych akcji okazuje sie, ze marnie stoje z czasem. Tym razem jest podobnie. Mimo, ze o akcji czosnkowej wiedzialam juz od dawna to przez swieta zupelnie nie mialam czasu wyszukac jakiegos bardziej ambitnego przepisu. Dlugo trwalo zanim w koncu zdecydowalam co dzis przyzadze. Pomyslow szukalam tym razem w glowie, bo na wertowanie ksiazek kucharskich czy internetu zabraklo mi czasu.
Tak oto Dzien Czosnku uczcze prosta salatka ze sosem czosnkowym i kawalkiem grillowanego miesa w marynacie czosnkowej.
Danie w swej prostocie bardzo dobre. Salatka jest lekka, ozezwiajaca. A miesko aromatyczne i soczyste.
Przepis na sos czosnkowy dostalam od kuzynki Meza, Ona zas znalazla go w jakims kobiecym pismie. Bylo to pare ladnych lat temu, ale od tamtej pory jest to moj ulubiony sos, a wyprobowalam ich juz kilka.



Salatka brokulowa

skladniki:
  • brokul podzielony na rozyczki
  • ogorek zielony pokrojony w plasterki
  • sos czosnkowy

wykonanie:
Do miski najpierw wkladamy ugotowany al dente brokul, a potem warstwe zielonego ogorka pokrojonego w plastry, polplastry lub kostke.
Calosc zalewamy sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy

skladniki:
majonez i jogurt naturalny w rownych proporcjach
kilka zabkow czosnku
sos z cytryny
sol, pieprz
odrobina cukru
ziola prowansalskie ( dzis zamiast ziol uzylam tylko koperku)

wykonanie:
Mieszamy w rownych proporcjach jogurt i majonez. W zaleznosci od ilisci dodajemy przecisniety przez praske czosnek.
Calosc doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, sola i pieprzem.
Na koniec dosypujemy ziola prowansalskie.
Sos mieszamy i odstawiamy na jakis czas zeby sie przegryzl. Gdy juz bedzie gotowy zalewamy nim salatke.



Grillowana piers kurczaka z marynaty czosnkowej.

skladniki na marynate:
2 lyzki oliwy z oliwek
2 zabki czosnku
swiezy tymianek
pieprz

wykonanie:
Oczyszczone piersi kurczaka marynujemy w mieszance oliwy z oliwek, z wycisnietym przez praske czosnkiem, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Najlepiej by miesko marynowalo sie ze 2 godziny, by przeszlo aromatem czosnku i tymianku.
Po tym czasie kurczaka pieczemy na grillu lub smazymy na patelni grillowej.
Solimy do smaku w czasie pieczenia.
W przypadku patelni pamietajmy, ze jej juz nie oliwimy, to mieso jest naterte oliwa.

Gotowe miesko podajemy ze salatka brokulowa.
Smacznego!

6 komentarzy:

asiejka pisze...

te najprostsze dania są najpyszniejsze
a już na pewno takie aromatycznie czosnkowe :-)

poswix pisze...

Przecudne połączenie :-) To musi być przepyszne... brokuły i czosneczek. Mruuuczeć mi się chce. :-)

Casia pisze...

Proste a na pewno pyszne - i sałatka i mięsko :)

Małgosia.dz pisze...

Dlaczego mało ambitnie? Czosnek sam w sobie jest wielce ambitny! Pyszności pokazujesz Karolko! :)

Tilianara pisze...

Ale czosnkowy obiadek, prawdziwie smakowity :)

karolka pisze...

No prosze takie proste danie, a zyskalo tyle milych glosow. Bardzo dziekuje :)

Przy okazji goraco polecam salatke.