expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 8 maja 2010

Majowa zupa




Maj to moj miesiac i to nie tylko dlatego, ze wlasnie wtedy obchodze urodziny. To tez czas gdy po zimie nastepuja cieple dni, tak upragnione i wyczekane. Kwitnie moj ulubiony bez i konwalie. Cala przyroda budzi sie do zycia wiec i ja mam wiecej energii.
A na targu tyle nowosci. Rzodkiewki, ogorki, mloda kapusta, rabarbar, szpinak i szparagi. Az mam ochote kupic to wszystko na raz. Jednak zdrowy rozsadek nakazuje zachowac umiar. Jutro przeciez znow pojde na targ.
A tym czasem wpadam do kuchni i doslownie w pare minut gotuje pyszna i prosta zupe. Najbardziej sie ciesze, ze smakowala mojej dosc wybrednej Corce. Zapewne i Wam zasmakuje.

Krem ze szparagow

skladniki:
2 duze ziemniaki
1 cebula
1 peczek zielonych szparagow
750ml bulionu warzywnego
sol, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
smietana 18%

wykonanie:
Szparagi myjemy, odciamy koncowki i obieramy do 2/3 wysokosci. Kroimy na kawalki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke.
Na oliwie z oliwek podsmazamy posiekana cebule. Gdy sie zeszkli przekladamy ja do rondelka wraz z ziemniakami i szparagami i zalewamy bulionem. Gotujemy do chwili gdy warzywa zmiekna, a nastepnie miksujemy je blenderem.
Doprawiamy sola, pieprzem i smietanka.
Podajemy z grzankami.
Smacznego!

4 komentarze:

Paula pisze...

wspaniała... kremowa i idealna!

majana pisze...

Cudowna zupa! Wiosenna, pyszna :))

Pozdrawiam:)

asieja pisze...

uwielbiam maj. lubię kremowe zupy.

karolka pisze...

Paula zupa rzeczywiscie byla bardzo kremowa.

Majanko oj to prawda, prawdziwa wiosenna zupa.

Asiejko witaj w klubie :)

pozdrawaiam Was goraco :)