expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 4 września 2011

Zanim skonczy sie cukinia



Za nami kolejny piekny weekend. Zastanawiam sie ile jeszcze tak cieplych dni jest jeszcze przed nami zanim nadejdzie ponura i zimna jesien. Mysl o jesieni mnie przeraza, a juz szczegolnie mysl o listopadzie. Ale do listopada jeszcze troche czasu zostalo, ciesze sie wiec ostatnimi promieniami slonca.
W kuchni tez nadal w letnim klimacie. Zaluje, ze cukinie w ogrodzie mojej Mamy juz sie koncza. W tym roku mimo kleski urodzaju mam ciagly niedosyt. Jeszcze kilka przepisow czeka w kolejce na przetestowanie i boje sie, ze w tym sezonie nic z tego nie bedzie.
Poki co dzis przepis na male, cukiniowe rurki napelnione miesem mielonym z dodatkiem cukini i parmezanu, a wszystko to w sosie pomidorowym. Goraco polecam.



Cukiniowe rurki z nadzieniem

skladniki:
  • 250g miesa mielonego
  • okolo 6 srednich cukini
  • 1 jajko
  • 30g parmezanu
  • 1 zabek czosnku
  • sol, pieprz
  • 1 lyzka natki pietruszki
  • puszka pomidorow
  • 2 lyzki koncentratu pomidorwego
  • 300ml bulionu
  • maka do zageszczenia sosu
  • 1 lyzka oregano
  • oliwa z oliwek

wykonanie:
Cukinie myjemy i po osuszeniu jedna scieramy na tarce o duzych oczkach, a reszte kroimy na czesci okolo 3-4 cm. Za pomoca noza z cukini usowamy pestki w ten sposob uzyskujemy cukiniowe rurki.
Starta wczesniej cukinie odciskamy ze soku i podsmazamy przez okolo 3 minuty na 2 lyzkach oliwy z oliwek. Delikatnie solimy.
Do podsmazonej cukini dodajemy mielone mieso, jajko, starty parmezan, posiekana pietruszke. Calosc doprawiamy sola. Przygotowanym farszem napelniamy cukiniowe rurki.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmazamy przez okolo 4 minuty nasze rurki z cukini, a nastepnie zalewamy je bulionem, pomidorami z puszki. Dodajemy koncentrat pomidorowy i oregano, doprawiamy sola i pieprzem. Cukinie gotujemy przez okolo 40 minut. Ja moje zapieklam w piekarniku.
Po tym czasie wyciagamy cukinie ze sosu, a sos zageszczamy maka.
Podajemy np z ryzem.
Smacznego!

Uwagi: Poniewaz zostalo mi sie troche miesa z farszu zrobilam z nich mini pulpeciki, ktore ugotowalam w sobie pomidorowym.

13 komentarzy:

Majana pisze...

Jaka apetyczna cukinia! Aż zgłodniałam wiesz Karolko?
Pyszniaste zdjecia !:)

Jedynka pisze...

Kocham cukinię. Na taki pomysł nadziewania jeszcze nie wpadłam. Dziękuję i pozdrawiam

Trilli pisze...

Oj jakie pyszności...ja robię w innej wersji bo napełniam mięsem mielonym z ryżem.Ale ta propozycja jest pierwsza klasa!
Pozdrawiam

Panna Malwinna pisze...

Ja nawet nie myślę o tym, że mogłaby się skończyć- co to to nie! Pyszne danie nam prezentujesz;)

Gosia pisze...

Cukinie uwielbiam, moge ja jesc codziennie i pewnie nie znudzi mi sie ....Fajna propozycja :)
Pozdrawiam :)

Maggie pisze...

Szalenie fajny pomysl! Cukinia jest bardzo wdziecznym warzywem, nadaje sie do tak wielu potraw, ze nie sposob jej nie lubic.

mnemonique pisze...

oj, genialnie to zrobiłaś!!! jeszcze nie widziałam tak faszerowanej cukinii, ale koniecznie to wypróbuję, bo mnie denerwuje że cukinia rozkrojona wzdłuż się rozpada czasami.

aga pisze...

fajny pomysl na cukinie:)

Szczęściara pisze...

Wygląda pysznie :) Na szczęście ogródku mojej teściowej jeszcze sporo cukini ;)

Małgosia.dz pisze...

Karolko, zostaw coś na rok przyszły! :) Będzie jak znalazł na nowe, cukiniowe odkrycia. :)
Strasznie fajne te Twoje cukiniowe rurki. :) Sama nie wiem dlaczego, w pierwszej chwili miałam skojarzenie z okrą... Pewnie dlatego, że bardzo chciałabym ją spróbować. :D Ale cukinię uwielbiam, uwielbiam, więc wyobrażam sobie jaki to wspaniały, nadziewany przysmak miałaś . :)

karolka pisze...

Zgadzam sie z Wami, ze cukinia to bardzo wdzieczne warzywo. Mam nadzieje, ze na przyszly rok straczy inspiracji i pomyslow, bo w minionym sezonie nie wszytsko przerobilam. Oby cukinia w ogrodzie dopisala.

pozdrawiam

jerzy pisze...

Cieszę się już na nadchodzące lato. Wreszcie będą świeże, pyszne warzywa

karolka pisze...

Jerzy ja rowniez sie ciesze i nie moge sie juz doczekac cukini z naszego ogrodu.