expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 14 listopada 2011

Czas na sernik



Nie powinnam jesc tyle slodyczy, ale coz poczac. To jest jak nalog, szczegolnie gdy chodzi o czekolade, do tego mala slodycz skutecznie poprawia mi humor, zwlaszcza w takie dni jak ten. Za oknem mglisto i zimno, ja uziemiona z chorym dzieckiem w domu juz drugi tydzien.
Do popoludniowej herbatki bedzie wiec sernik.
To tradycyjny przepis na sernik pieczony, ktory dostalam od Mamy ladnych pare lat temu. Prosty i jak do tej pory zawsze sie udaje, nawet w moim zepsutym piekarniku ;-)



Sernik pieczony

skladniki na spod:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 zoltka + 1 cale jajko
  • 0,5 opakowania malego proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki maki

Wszystkie skladniki ciasta ucieramy razem. Gdy bedzie zbyt geste dolewamy odrobine mleka. Gotowym ciastem wykladamy nasmarowana tluszczem blache do pieczenia.

skladniki na mase serowa:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1kg twarogu poltlustego
  • 1 budyn smietankowy
  • 1 kostka roztopionej margaryny (250g)

Zoltka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, budyn oraz przestudzona, roztopiona margaryne. Na koncu dodajemy bialka ubite na sztywna piane. Delikatnie laczymy z masa serowa i wykladamy na ciasto.
Sernik pieczemy przez 1 godzine, ja zawsze pieke dluzej, w temperaturze 180°C.
Smacznego.

Przepis ren zamieszczam w ramach zabawy "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl.


6 komentarzy:

Maggie pisze...

Czego jak czego, ale slodyczy i ja nie potrafie sobie odmowic. A nawet gdybym potrafila, na taki sernik i tak bym sie skusila :)

Madleine pisze...

U mnie dzis tez sernik :)
Twoj wyglada pysznie :)
pozdrawiam

aga pisze...

ale mam na niego ochote:) wyglada pysznie:)

Majana pisze...

Cudowny!
Wiesz,że kocham serniki :))

amaranthrose pisze...

Przeuroczy, pysznie wygląda:)

karolka pisze...

Dziekuje Wam za komentarze.
Prawda, ze slodyczy trudno sobie odmowic. Poczestujcie sie wirtualnie :-)

pozdrawiam