expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 20 maja 2012

Ciasto z rabarbarem


Maj to na prawde cudowny miesiac. Uwielbiam go za ten urodzaj wszelkich owocow i warzyw, do ktorych zatesknilam po ponurej zimie. Ciesze sie tez z tego, ze niektore z nich moge miec z wlasnego ogrodu lub z ogrodkow znajomych. Z wielka przyjemnoscia przygotowuje wtedy ulubione dania.
Tym razem przygotowalam pyszne ciasto z rabarbarem. Lubie je poniewaz jest wilgotne, slodkawe i kwaskowate zarazem. Doskonale do popoludniowej herbaty lub podwieczorku na lonie natury.


Ciasto z rabarbarem i Amaretto

skladniki:
  • 300g rabarbaru
  • 200g maki
  • 170g cukru + 20g
  • 3 jajka
  • 3 lyzki Amaretto
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100ml oliwy
  • cukier puder do posypania

wykonanie:
Rabarbar kroimy na kawalki, wykladamy na blaszke, posypujemy 20g cukru i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy oliwe i Amaretto. Do masy jajecznej dosypujemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Calosc energicznie mieszamy.
Foremke keksowke wykladamy papierem do pieczenia i wykladamy do niej czesc ciasta. Na ciasto kladziemy czesc rabarbaru i przykrywamy reszta ciasta. Na wierzch kladziemy reszte owocu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, a nastepnie zmniejszamy temperature do 180°C i pieczemy ciasto kolejne 30 minut. Sprawdzamy za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto sie upieklo.
Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

9 komentarzy:

Szana pisze...

przepiękne, apetyczne ciasto. dla mnie bomba!!
pozdrawiam ciepło,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com

Proste Przepisy Kulinarne pisze...

Fantastyczny przepis:) Uwielbiam rabarbar i robię z nim co się da:) Oczywiście króluje u mnie ciasto z rabarbarem . Pyszności:)

kuchennefascynacje pisze...

Pysznie wygląda.

mojetworyprzetwory pisze...

Przepyszne ciasto! Super przepis!

Majana pisze...

Kocham ciasta z rabarbarem. Twoje wygląda przepysznie no i podoba mi się dodatek amaretto:)

Pozdrówki:)

co by tu zjeść? pisze...

Fajne takie puszyste ,ja też dziś piekę na jutro oprócz tortu dla mojego Jasia bo bardzo lubi a jutro kończy 3 latka :)

Małgosia pisze...

Maj byłby cudowny, nawet gdyby zabrakło tych wszystkich pachnących cudowności. :D W końcu to MAJ! Prawda Karolko? ;-)

gruszka pisze...

przez oliwę masz na myśli oliwę z oliwek? czy chodzi o zwykły olej roślinny? Ciast z oliwą jeszcze nie robiłam - wydawało mi się, że oliwa jest zbyt gorzka. Do ciast daję rzepakowy, bo nie ma smaku i przy okazji jest najzdrowszy.

karolka pisze...

Gruszko w przepisie byla oliwa z oliwek, ale ja dalam oliwe uniwersalna, bo akurat innej nie mialam.

Malgosiu z tym majem zgodze sie w 100%

pozdrawiam Was goraco