Maj to na prawde cudowny miesiac. Uwielbiam go za ten urodzaj wszelkich owocow i warzyw, do ktorych zatesknilam po ponurej zimie. Ciesze sie tez z tego, ze niektore z nich moge miec z wlasnego ogrodu lub z ogrodkow znajomych. Z wielka przyjemnoscia przygotowuje wtedy ulubione dania.
Tym razem przygotowalam pyszne ciasto z rabarbarem. Lubie je poniewaz jest wilgotne, slodkawe i kwaskowate zarazem. Doskonale do popoludniowej herbaty lub podwieczorku na lonie natury.
Ciasto z rabarbarem i Amaretto
skladniki:
- 300g rabarbaru
- 200g maki
- 170g cukru + 20g
- 3 jajka
- 3 lyzki Amaretto
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100ml oliwy
- cukier puder do posypania
wykonanie:
Rabarbar kroimy na kawalki, wykladamy na blaszke, posypujemy 20g cukru i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy oliwe i Amaretto. Do masy jajecznej dosypujemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Calosc energicznie mieszamy.
Foremke keksowke wykladamy papierem do pieczenia i wykladamy do niej czesc ciasta. Na ciasto kladziemy czesc rabarbaru i przykrywamy reszta ciasta. Na wierzch kladziemy reszte owocu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, a nastepnie zmniejszamy temperature do 180°C i pieczemy ciasto kolejne 30 minut. Sprawdzamy za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto sie upieklo.
Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
9 komentarzy:
przepiękne, apetyczne ciasto. dla mnie bomba!!
pozdrawiam ciepło,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Fantastyczny przepis:) Uwielbiam rabarbar i robię z nim co się da:) Oczywiście króluje u mnie ciasto z rabarbarem . Pyszności:)
Pysznie wygląda.
Przepyszne ciasto! Super przepis!
Kocham ciasta z rabarbarem. Twoje wygląda przepysznie no i podoba mi się dodatek amaretto:)
Pozdrówki:)
Fajne takie puszyste ,ja też dziś piekę na jutro oprócz tortu dla mojego Jasia bo bardzo lubi a jutro kończy 3 latka :)
Maj byłby cudowny, nawet gdyby zabrakło tych wszystkich pachnących cudowności. :D W końcu to MAJ! Prawda Karolko? ;-)
przez oliwę masz na myśli oliwę z oliwek? czy chodzi o zwykły olej roślinny? Ciast z oliwą jeszcze nie robiłam - wydawało mi się, że oliwa jest zbyt gorzka. Do ciast daję rzepakowy, bo nie ma smaku i przy okazji jest najzdrowszy.
Gruszko w przepisie byla oliwa z oliwek, ale ja dalam oliwe uniwersalna, bo akurat innej nie mialam.
Malgosiu z tym majem zgodze sie w 100%
pozdrawiam Was goraco
Prześlij komentarz