expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 10 czerwca 2012

Slodkie kibicowanie


Nie lubię piłki nożnej.
Ciekawe ilu osobom naraziłam się pisząc to zdanie?
...
Są jednak takie imprezy piłkarskie, kiedy i ja zaczynam się interesować tym co dzieje się na boisku i wokół niego. Tym razem nie ma mowy żeby było inaczej tym bardziej, ze Poznań jest jednym z miast, w którym zagościło Euro. Niesamowite jest to co dzieje się na mieście, które zalane jest przez kibiców, a widok malutkich dzieci ubranych w barwy narodowe Polski wywołuje uśmiech na twarzy.
W piątek i mój dom opanowali kibice. Nie sądziłam, ze również Viki połknie piłkarskiego bakcyla. Wyposażona w odpowiednie gadżety zasiadła z nami przed telewizorem i entuzjastycznie dopingowała naszą drużynę.
Ja zadbałam o odpowiednią oprawę od strony kulinarnej i obok różnych przekąsek znalazło się tez coś słodkiego. Wybrałam na ten wieczór pyszną tartę czereśniową, która zachwyciła nas wszystkich i szybciutko znikała z talerzyków.


Tarta czereśniową a la crumble

składniki na ciasto:
(można użyć gotowego ciasta kruchego)
  • 250g mąki
  • 70g cukru
  • 1 jajko
  • 125g masła
  • szczypta soli

Masło łączymy z cukrem, dodajemy jajko i mąkę ze solą. Dokładnie zagniatamy i odstawiamy do lodówki. Jeśli jest taka możliwość najlepiej zostawić je tam na noc, jeśli nie to wystarczy 1 godzina.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno i brzegi foremki do tart lub tortownice.

składniki na masę:
  • 400g czereśni bez pestek
  • 80g brązowego cukru
  • 100g mielonych migdałów
  • 60g miękkiego masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 jajka

Masło i cukier ubijamy mikserem na pulchna masę. Dodajemy po 1 jajku ciągłe ubijając. Następnie dodajemy migdały i śmietanę i ubijamy do chwili jak masa będzie gładka. Dokładamy czereśnie i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na ciasto.

składniki na kruszankę:
  • 110g mąki
  • 40g brązowego cukru
  • 25g mielonych migdałów
  • 140g miękkiego masła

Wszystkie składniki zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut, a następnie kruszymy na masę czereśniową.

Tartę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawiamy w foremce do wystygnięcia i dopiero wtedy możemy wyciągnąć ciasto.
Smacznego!

6 komentarzy:

Tyna pisze...

Wygląda przepysznie! Po prostu ma się ochotę natychmiast coś takiego upiec:D

Majana pisze...

Świetna tarta :) Chętnie bym zjadła :)
Pozdrawiam serdecznie:)

Panna Malwinna pisze...

Wygląda rewelacyjnie. Zapewne po tarcie zostało już tylko słodkie wspomnienie;)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

ja też nie lubię piłki nożnej, ale na Lewandowskiego z przyjemnością patrzyłam ;)

Bea pisze...

Mnie sie nie narazilas, moglabym bowiem napisac dokladnie takie samo zdanie :D
A tarta i bez meczu chetnie sie poczestuje ;)

Pozdrawiam!

karolka pisze...

Tarta to juz niestety wspomnienie. Byla pyszna, a ja pierwszy raz odwazylam sie zrobic taka tarte z czeresniami.

pozdrawiam

ps. Mimo wszystko szkoda, ze nasza druzyna nie przeszla dalej.