expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Zupa z mlodych warzyw


Dziś obudził mnie piękny dzień. Cieszę się, ponieważ dostarczył nowej, tak bardzo mi potrzebnej, energii. Nocne pobudki jednak dają się we znaki. Poza tym ciągle narzekam na brak czasu. Przyznam nieśmiało, że  z zazdrością spoglądam na inne blogi, że tam tak wiele się dzieje. U mnie się dzieje lecz nie na blogu.


A tymczasem obiecana zupa. Uwielbiam jej smak i zawsze będzie mi się kojarzyć z dzieciństwem i zupą jaką gotowali moi Rodzice. W moim domu zarówno Mama jak i Tata świetnie gotują i to po Nich chyba mam ten zapał do kuchni :-)
Swoją zupę jednak nieco zmieniłam, dodałam do niej pęczek koperku dzięki czemu nabrała cudownego aromatu. W garnku znalazło się również miejsce na malutkie pulpeciki dzięki czemu zupa stała się ciekawsza.


Zupa jarzynowa z koperkiem i pulpecikami

składniki:
wszystkie warzywa mają być młode
  • 250g mielonego mięsa
  • pieprz ziołowy
  • pęczek koperku
  • 1 kalarepa
  • garść żółtej fasolki
  • 1 mały seler
  • 6 marchewek
  • 2 pietruszki
  •  6-8 ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 1,5l wody

wykonanie:
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę mniejszą lub większą w zależności od upodobań. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, można dodać trochę posiekanego koperku.i formujemy małe kuleczki. Gotowe pulpeciki wrzucamy do warzyw gdy woda zacznie wrzeć. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. warzywa powinny być miękkie, ale nierozgotowane. Na koniec do zupy dodajemy posiekany koperek, sól i pieprz do smaku.
Smacznego!

10 komentarzy:

Agabi pisze...

taką zupkę gotuję dla mojej córki a i sama też podjadam:)

kasiaszara pisze...

o matko, zazdroszczę! wiem, że takie zupy są bardzo zdrowe, ale ja po prostu ich nie cierpię:( w ogóle niewiele jest zup, które lubię..

Majana pisze...

Mniam, jak dla mnie przepyszna!:)

katarzynka pisze...

Zapach świeżego koperku w zupie... warto dla niego przetrwać zimę! Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Moje dzieciaki uwielbiają taką zupkę jarzynową :) Pulpecików do niej nie dodaję, za to pod koniec gotowania daję kilka łyżek oleju rzepakowego (bogaty w omega-3, świetny dla dzieci)

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Cudna zupa! Uwielbiam te wiosenne/letnie smaki. Pulpeciki piękine tu pasują.

Forex pisze...

Świetny przepis!

karolka pisze...

ja sie ciesze, ze moja coreczka lubi zupy, a szczegolnie takie

pozdrawiam

zapaLov pisze...

Powinno być już 5D. wymiary, zapach i smak.
Te smakołyki są cudne same w sobie.
Zapraszam Cie do konkursu, w którym można wygrać bluzkę, spódnicę zaprojektowana przez mnie samą.
http://www.zapalov.blogspot.com/2012/07/konkurs-nowe-nagrody-3-kwadranse-i.html

ten pisze...

wow, pyszna jarzynówka!