Rok temu na naszym działkowym krzaku jeżyn nie było ani jednego owocu. Wszystko za sprawa fali mrozów, które przeszły przez Polskę w maju.
Tym razem nie było mrozu i choć pogoda czasem pozostawiała wiele do życzenia jeżyny obrodziły jak nigdy.
Dla mnie najlepsze są takie prosto z krzaczka, ale ja w ogóle lubię owoce w ich naturalnej postaci. Nie gardzę jednak ciastami i deserami owocowymi. Najbardziej lubię takie proste, szybkie w przygotowaniu słodkości. Toteż u mnie przepis łatwy i prawie ekspresowy. Na tyle szybki, ze Viki nie zdążyła wyjeść wszystkich jeżyn.
Dla mnie najlepsze są takie prosto z krzaczka, ale ja w ogóle lubię owoce w ich naturalnej postaci. Nie gardzę jednak ciastami i deserami owocowymi. Najbardziej lubię takie proste, szybkie w przygotowaniu słodkości. Toteż u mnie przepis łatwy i prawie ekspresowy. Na tyle szybki, ze Viki nie zdążyła wyjeść wszystkich jeżyn.
Na delektowanie się wyrobem końcowym nie trzeba więc czekać pól dnia, wszystko to kwestia schłodzenia kremu, ale i z tym można sobie poradzić.
Tarta jest jeszcze smaczniejsza gdy możemy zajadać się nią w miłym towarzystwie :-)
Tarta z jeżynami i kremem budyniowym
składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500g jeżyn
- 1 budyń waniliowy
- 300ml mleka
- 125ml śmietany kremówki
- 1 utrwalacz do śmietany
- 1 łyżka miodu
wykonanie:
Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, składamy na pol i lekko wałkujemy Można też przeciąć je na pól i jedną cześć wykorzystać teraz, druga pozostawić na później. Wtedy ciasto będzie cieńsze.. Za pomocą tępej strony noża robimy wzdłuż każdego boku ciasta nacięcie 1,5 cm od brzegu. Otrzymujemy w ten sposób ramkę, a środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. W czasie pieczenia brzegi tarty ładnie urosną. Może się też podnieść środek ciasta, ale po upieczeniu lekko dociskamy go widelcem.
Ciasto należy wystudzić.
Krem: Budyń rozpuszczamy w 6 łyżkach mleka, dodajemy do niego miód i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy przygotowany budyń i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia.
W misce ubijamy kremówkę wraz z usztywniaczem na bitą śmietanę.
Do śmietany dodajemy porcjami przestudzony budyń i delikatnie łączymy. Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia do lodówki, a następnie masą wypełniamy upieczone ciasto francuskie. Na wierzch układamy jeżyny..
Krem budyniowy można też wykorzystać do deseru. U mnie był to deser z jeżynami, ale można je zastąpić innymi owocami. Podana w przepisie ilość składników wystarcza na trzy porcje deseru więc ja podwoiłam je uzyskując w ten sposób 6 porcji.
7 komentarzy:
Jaka pyszność! :) Z jeżynami i budyniem musi smakować rewelacyjnie.
Jakie pyszne;)
uwielbiam jeżyny :)w tym roku działka niestety mi ich nie dała...
pycha
jak ja dawno nie jadłam jeżyn, kiedyś po zbiorach w wiadrowych ilościach wyjadałam jeżyny garściami pycha! zazdroszczę :)
myślę, że jeżyny idealnie komponują się z budyniowym kremem:)
pysznie!
dziekuje Wam za mile komentarze
Kasiu ja tez mialam dluga przerwe w jedzieniu jezyn i ciesze sie, ze mamy je na dzialce
Prześlij komentarz