expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 13 października 2012

Tarta orzechowa


 To jeden z tych dni, które lubię najbardziej.
Od rana nigdzie nie trzeba się spieszyć. Leniwe śniadanie, potem długa kąpiel.
Słonce zagląda do okien, zachęca do wyjścia na dwór.


W kuchni unoszą się cudne zapachy. To w piekarniku siedzi sobie w ciepełku jesienna tarta orzechowa. Jeszcze przed pieczeniem kusiła swym wyglądem.
Zapowiada się wspaniałe popołudnie.


Tarta orzechowa

składniki
przepis na ciasto
do ciasta dodałam łyżkę cukru

masa:
  • 3 jajka
  • 150g orzechów włoskich - posiekanych
  • 150g brązowego cukru Muscovado
  • 50g miękkiego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka maki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

wykonanie
Ciasto przygotowujemy jak w przepisie.
Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem do chwili aż podwoja swoja objętość. Następnie dodajemy  miód, make, masło i wanilie. Ponownie ubijamy. Do gotowego kremu dodajemy 100g posiekanych orzechów i mieszamy. Gotowa masę wylewamy na ciasto. Na wierzch posypujemy reszta orzechów.
Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 30 minut.
Smacznego!

Uwaga: Myślę, że następnym razem dodam do tarty 1 łyżkę rumu dla fajniejszego aromatu.


7 komentarzy:

Majana pisze...

Piękna i smakowita tarta. Ja też lubię takie dni.:)
Piękne zdjęcia Karolko.
Pozdrawiam ciepło.

Gosia pisze...

kusicielka z ciebie....przepysznie wyglada ta tarta....
Pozdrawiam :)

Anka - Weganka pisze...

Wygląda niewiarygodnie apetycznie. Uwielbiam orzechy!

aga pisze...

musi smakowac super:)

Ewelina Kowalska pisze...

zdjęcia super, a tarta wygląda fenomenalnie:) pozdrawiam

Madleine pisze...

cudne jesienne smaki...

asiathinksthings.com pisze...

wspaniała i jesienna! bardzo mi się podoba.