expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 19 grudnia 2012

Schab w pomarańczach

 

Okres Bożego Narodzenia, jak i cała zima, to czas sprzyjający niesamowitym aromatom. Bardzo lubię ciepło wydostające się z  kuchni, powolutku rozchodzące się po całym domu. Jeszcze przyjemniej jest, gdy temu ciepłu towarzyszą ulubione zapachy: czekolady, cynamonu, goździków, kardamonu. Zawsze mówię, że to najlepsza aromaterapia, jaka może być. Do tego jest to zapowiedź czegoś pysznego. Czasami są to małe ciasteczka, czasem niesamowite ciasto do popołudniowej herbaty, a innym razem danie główne.
Dziś zdecydowanie jest to danie obiadowe. Proste, z małą ilością składników, a mimo to inne niż zwykle. Na tyle wyjątkowe, że doskonale pasuje na świąteczny stół. Poza tym jest idealne dla wszystkich tych, którzy tak jak ja lubią mięso w połączeniu ze słodyczą owoców. 

Schab w pomarańczach

Składniki:
  • 1 i 1/5 kg schabu bez kości
  • 5 pomarańczy
  • 1 laska cynamonu
  • 2 cebule
  • 3 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy
  • sól, pieprz
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki mąki
Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę.
Schab po umyciu i osuszeniu wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego z przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem, obkładamy margaryną Palma i cebulą. Dodajemy laskę cynamonu połamaną na 2-3 kawałki.
Schab umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C i pieczemy 90 minut pod przykryciem. 
Pomarańcze pozbawiamy skórki i ostrym nożem wycinamy z nich miąższ. Czynność tę robimy nad głębokim talerzykiem, by zachować cały sok. W połowie pieczenia schabu, czyli po 45 minutach, wlewamy do niego sok z pomarańczy i wodę, i już nie przykrywamy naczynia. Od tej chwili często podlewamy schab sokiem z pieczenia. Na 10 minut przed końcem czasu do schabu dokładamy pomarańcze.
Upieczony schab wyciągamy z naczynia i przekładamy na paterę. Mięso obkładamy pomarańczami. Natomiast powstały z pieczenia sos na bazie soku zaciągamy 2 łyżkami mąki rozpuszczonej w wodzie, zagotowujemy. Sos będzie bardziej zawiesisty.
Gotowy sos przelewamy do sosjerki.


Dla 4-6 osób
Czas: 105 minut  (przygotowanie 15 minut, pieczenie 90 minut)

Brak komentarzy: