expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 25 stycznia 2013

Łosoś.Wino. Cytryna.

 
Dziś przyrządzałam łososia w cytrynowym sosie na bazie wina. Cudowny aromat przygotowanego sosu uniósł się w powietrzu i wypełnił całą kuchnię. Kuchnię mam dość małą wiec zapach rozszedł się w oka mgnieniu.
Zastanawiałam się jaki zapach poza gotującym się winem wprawia mnie w dobry nastrój. Na szybko zrobiłam w głowie listę swoich ulubionych aromatów. Lubię gdy dom przenika woń czekolady lub korzennych przypraw w czasie pieczenia ciasta. Szczególnie jesienią i zimą przygotowywanie takich dań sprawia mi przyjemność.
Lubię też gdy zapach rozgrzanego oleju miesza się z czosnkiem. Od razu robię się głodna. Kiedyś nie sądziłam, że zapach podgrzanego czosnku będzie na liście moich ulubionych, dziś zaliczam go do jednych z fajniejszych w kuchni.
A Wy macie swoje ulubione aromaty kuchenne?



Łosoś w sosie cytrynowym

składniki
  • 4 filety z łososia (około 200 g każdy)
  • sok z 1 cytryny
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 200 ml śmietany
  • 2 szalotki
  • 4 gałązki szczypiorku
  • 300 g kwiatków brokuła
  • sól, pieprz
  • oliwa do upieczenia ryby

wykonanie:
Brokuły gotujemy na parze 10 minut.
Łososia doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy lekko oliwa i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut lub do chwili gdy ryba będzie się ładnie rozdzielać widelcem.
Szalotki bardzo drobno siekamy, przekładamy do garnka i zalewamy winem. Gotujemy do chwili za cały płyn odparuje. Wlewamy do szalotek śmietanę, sok z 1 cytryny, startą skórkę z cytryny oraz posiekany szczypiorek. Gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczonego łososia przekładamy na talerz wraz z brokułami i polewamy gorącym sosem. Danie posypujemy natką pietruszki.

 

3 komentarze:

Anonimowy pisze...


zrobiłam się głodna od samego czytania:). Ja też lubię te zapachy a dodatkowo zapach pieczarek duszonych z cebulką, zapach szpinaku z czosnkiem i pieczonego ciasta:)..o winie nie wspominając:)
Arleta

Szana pisze...

idealna uczta dla dwojga :)

Majana pisze...

Świetny i pyszny z pewnością. Cytryna i ryba bardzo się lubią.
:)
Jakie są moje ulubione kuchenne zapachy? Uwielbiam zapach czosnku z cukinią podsmażane na oliwie :)

Pozdrawiam.