Marzyłam już o wiośnie. Ostatnie dni z temperaturą na plusie bardzo mi w tych marzeniach pomagały. Idąc przez pobliski plac słyszałam już śpiew ptaków. Po powrocie do domu pochowałam resztki zimowych dekoracji. Oszronione gałązki mahoniu schowałam na dnie szafy, zamiast nich w wazonie pojawiły się różowe goździki.
Szybko jednak przekonałam się, ze zima jeszcze nie minęła. Nagle spadł śnieg z deszczem i marzenia o wiośnie pękły niczym bańka mydlana.
Pozbawiona więc złudzeń przygotowałam na osłodę ciasto, niestety ciągle w zimowym klimacie.
składniki
- 130 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 160 g mąki
- 3 jajka
- 120 g cukru + 40 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu lub przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 2 jabłka
wykonanie
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka i 120 g cukru ubijamy mikserem do białości. Dodajemy stopioną czekoladę z masłem i mieszamy. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. Delikatnie łączymy z ciastem.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na 4, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość grube plastry.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dno wysypujemy pozostały cukier (40 g), a następnie układamy przygotowane plasterki jabłek. Najlepiej układać je tak by lekko zachodziły na siebie. Na jabłka wysypujemy cynamon (ja użyłam przyprawy do piernika). Na koniec wykładamy ciasto. Ponieważ ma ono konsystencje musu najlepiej porozkładać ciasto równomiernie łyżką, a dopiero na końcu wyrównać.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-35 minut.
Po upieczeniu gdy lekko ostygnie wyciągamy ciasto w foremki i przekładamy na talerz odwracając do góry dnem.
8 komentarzy:
wspaniale wygląda to ciasto! skusiłabym się na kawałek :)
Czekolada, cynamon i jabłka dla mnie połączenie idealne...
Pyszności :)
Mniam, smakowicie prezentuje się to ciacho!:)
mniam wygląda przepysznie :)
Tez mam wielką ochotę na takie zestawienie smaków i chyba coś upiekę ;-)
Pozdrawiam!:)
Dobry wpis. Znalazłem Twojego bloga w google.
Ciasto jest super, polecam tym co lubia takie polaczenia smakow.
Maciej dziekuje.
pozdrawiam
Prześlij komentarz