expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 21 czerwca 2013

Makaron. Pesto. Łosoś.


Kolejny upalny dzień. Mimo że nie chce się tak jeść jak zazwyczaj to jednak coś ugotować trzeba. Dziś będzie to coś na szybko, by w kuchni spędzić jak najmniej czasu i nie nagrzewać dodatkowo mieszkania. Ponad to danie proste i właśnie dlatego tak smaczne.


Makaron z pesto z rukoli i łososiem
składniki:
dla 3 osób

  • ulubiony makaron
  • 3 filety z łososia

skladniki na pesto:
  • 2 spore garście rukoli
  • 0,5 ząbka czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • sól, pieprz

wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W tym czasie przyrządzamy pesto. Umytą i osuszoną rukolę wraz z orzechami, oliwą, czosnkiem miksujemy na jednolita masę. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Ugotowany makaron odcedzamy i jeszcze gorący łączymy z pesto. Nakładamy na talerz.
Pod koniec gotowania makaronu przygotowujemy łososia. Doprawiamy go delikatnie solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Usmażoną rybę makadamy na makaron.
 

2 komentarze:

babka z rodzynkiem pisze...

Pysznie wygląda ten Twój makaron.

wiosenka27 pisze...

Apetycznie wygląda:)