expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 18 lipca 2013

Sałatka na piątek


Dawno nie przygotowałam żadnej sałatki więc dziś jest okazja to nadrobić.
To danie dla tych, którzy lobią makarony na zimno. Idealne rozwiązanie na lato, ale myślę, że i jesienią będzie smakować. Gdy tylko skończy się sezon pomidorowy ja porzucę przygotowywanie tej sałatki, gdyż nie uznaje warzyw sprowadzanych z zagranicy, o czym już nie raz wspominałam. Moja kuchnia jest bardziej sezonowa i lokalna.
A wracając do sałatki. Jej składniki podaje na tak zwane "oko". 



Sałatka makaronowa z fetą
składniki dla 2-4 osób

  • ulubiony makaron
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwek zielonych lub czarnych
  • puszka fasolki - ja użyłam flażoletki
  • ser feta 
  • kilka listków bazylii

dresing:
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka winegretu
  • 3-4 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
Zimny makaron łączymy z pomidorkami przekrojonymi na pół, oliwkami, fasolką, fetą pokrojoną w kostki oraz porwanymi na kawałeczki listkami bazylii. Całość skrapiamy dresingiem, którego składniki łączymy ze sobą i mieszamy aż uzyskamy gładką emulsje.

4 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Jak najbardziej, jest to sałatka dla mnie:)

uwielbiamy pisze...

Super sałatka, tym bardziej, ze wszystko co z makaronem - uwielbiamy:-)))

Majana pisze...

Bardzo smakowita propozycja :)
Pozdrowienia:)

Szana pisze...

oj zjadłabym teraz i w sobotę ;-)