expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 19 listopada 2013

Czekolada i gruszki.


Na listopadowe pochmurne lub mgliste dni, na wszelkie smutki i na złe samopoczucie jak wiadomo najlepsza jest czekolada. Bo ona ma w sobie coś niezwykłego, coś co sprawia, że świat staje się lepszy, że problemy mniejsze, a ludzie weselsi. A gdy ta czekolada występuje jeszcze w miłym towarzystwie to czegoż chcieć więcej od życia. Na chwilę zapominam o wszystkim i delektuje się moim cudownym, słodkawym deserem.




Gruszki w czekoladzie
składniki:
  • 4 twarde gruszki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1:4 łyżeczki imbiru - opcjonalnie

syrop 
  • 750 ml wody
  • 70 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • sok z połowy cytryny

wykonanie:
Za pomocą nożyka do usuwania gniazd nasiennych oczyszczamy gruszki z pestek. Ścinamy im podstawy i obieramy. Gruszki powinny stać.
W garnku umieszczamy wszystkie składniki syropu, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wkładamy do niego gruszki. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Jeśli gruszki są miękkie to skracamy czas gotowania. Odcedzamy je i odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywna piane.
Osobno ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i ewentualnie imbir, nadal ubijamy. Dodajemy czekoladę, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do 4 foremek nasmarowanych masłem. Średnica foremki około 10 cm.
Następnie na środku umieszczamy gruszkę. 
Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 200°C.
Podajemy lekko wystudzone.

4 komentarze:

Natalie pisze...

Cudowne :D
Chętnie się na takie wproszę :)

gin pisze...

Coś wspaniałego :) W dodatku wygląda fenomenalnie :)

Emma pisze...

Wygląda fantastycznie! Podziel się :)

Majana pisze...

Piękny deser!wygląda pysznie .
Pozdrowienia :)