expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 18 stycznia 2014

Krem brokułowy z migdałami


Kolejny raz powitał nas mglisty poranek.
Znad kubka kawy spoglądam sobie za okno i nic kompletnie nie widzę. W taki dzień nie chce mi się wychodzić z domu, nawet nie mam ochoty wyskoczyć po zakupy. Ciesze się, że moja lodówka i zamrażarka wyposażone są na takie kryzysowe chwile. Będzie więc zielona zupa, tak dla kontrastu z aurą.
Krem brokułowy zaraz obok kremu z dyni, to ulubione dania moich córek, a jeśli w ich oczach coś zyskuje uznanie, znaczy że dobre jest.




Krem brokułowy z migdałami

  • 2 woreczki mrożonych brokułów
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • około 500 - 750 ml bulionu
  • 3 garście startego sera cheddar
  • sol, pieprz 
  • ostra papryka mielona
  • 4 łyżki migdałów w płatkach

wykonanie
Migdały prażymy na suchej patelni. Odstawiamy na bok.
Boczek i cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Dodajemy następnie brokuł. Zalewamy bulionem i gotujemy do chwili aż brokuł będzie miękki, ale nierozgotowany. Zupę miksujemy.
Ponownie stawiamy na ogniu, doprawiamy sola pieprzem i papryka. Dodajemy ser i podgrzewamy do chwili aż się roztopi.
Zupę podajemy z posypka z prażonych migdałów.


4 komentarze:

robson pisze...

Z migdałami super połączenie!

Justine pisze...

Uwielbiam takie kremy :)
---
http://takeittasty.blogspot.com
http://fb.com/takeittasty

cukier puder pisze...

kocham brokuły - krem brokułowy mniam:))
Zapraszam do odwiedzenia naszego bloga:))
http://cukierandpuder.blogspot.com/

Majana pisze...

A to ciekawe połączenie i jak smacznie wygląda!:)