expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 21 maja 2014

Truskawki, truskawki i jeszcze raz truskawki...

 
 Nastały ciepłe dni. W końcu mogę czerpać z maja całymi garściami. Są i szparagi i truskawki i do tego piękne słońce. Czegóż można chcieć więcej? 
Od kilku już dni w mojej kuchni trwa prawdziwe truskawkowe szaleństwo. Dziś pod postacią deseru, który moja córka nazwała 'truskawkowa fantazja'. Gdy chodzi o te właśnie owoce nie trzeba im wyszukanego towarzystwa, dlatego u mnie jest tylko bita śmietana i niezastąpiony serek mascarpone.



Truskawkowa fantazja

składniki:
  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka miodu
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • cukier puder - opcjonalnie
  • sok z cytryny

Wykonanie:
Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy z 1 łyżką miodu. Pozostawiamy kilka truskawek do dekoracji.
Kremówkę ubijamy mikserem. W połowie ubijania dodajemy mascarpone i jeśli jest taka konieczność cukier puder. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wlewamy 1/3 zmiksowanych truskawek oraz dodajemy kilka kropel soku cytrynowego do smaku.
Na dno kieliszka lub szklanki kładziemy zmiksowane truskawki. Następnie na truskawki kładziemy różowa masę, a na to białą z bitej śmietany i serka. Na górze układamy pokrojone truskawki.
Deser odkładamy na chwilę do lodówki do schłodzenia.

Uwaga: Deseru nie możemy chłodzić zbyt długo, bo zmienia to konsystencje bitej śmietany z mascarpone.Jeśli będzie w lodówce dłużej to należy go przed podaniem wyciągnąć wcześniej.


2 komentarze:

blue_megi pisze...

mniam, wygląda bosko :)

karolka pisze...

i fajnie smakuje