expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 3 września 2014

Krem z dyni i pomidorów


Schyłek lata wcale nie jest taki zły. Choć minione dni bardziej przypominały listopadową jesień, to wciąż mamy lato. Mocno kapryśne w tym roku, jednak nadal lato. 

 

Mimo że jeszcze kilka dni temu narzekałam jak mi źle, że skończyły się wakacje, to tak naprawdę nie należę do nieszczęśliwych osób. Ja bardzo lubię tę porę, właściwie to ja lubię każdą porę roku tylko pod pewnymi warunkami. Tymczasem właśnie schyłek lata i początek jesieni to raj dla kucharzy, Tyle się dzieje na straganach, ja nie mogę oczu nacieszyć. Odczuwam prawie taką samą ekscytacje jak przy pojawieniu się pierwszych wiosennych warzyw. Tyle szczęścia na raz. Problem polega na tym, że nie jesteśmy w stanie tego wszystkiego przejeść, dlatego z każdej wyprawy na targ wracam nieco zawiedziona, bo z pewnością kupiłabym wszystkiego dużo więcej.

 

O tej porze też podobną ekscytacje przezywa moje dziecko, które niemal cały rok czeka na swoje ulubione dynie. Nie mogłam więc wrócić do domu bez rzeczonej dyni, która ostatecznie stała się podstawą pysznej zupy, ku radości całej rodziny. Miło gdy dzieci cieszą się na widok dyniowych pyszności.


Krem z pieczonej dyni i pomidorów

składniki:
1kg dyni
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1 cebula
bulion warzywny 
1 łyżka serka mascarpone - opcjonalnie
sól, pieprz
chilli w proszku
świeży tymianek

wykonanie:
Dynię obieramy ze skory, pozbawiamy ją pestek i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 180°C. W połowie czasu dokładamy na blachę nieobrany czosnek i pomidory przekrojona na pół. 
W między czasie na oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę do chwili aż się zeszkli.
Upieczone warzywa odstawiamy do przestygnięcia.
Dynię kroimy w kostkę, z pomidorów usuwamy skórę. 
Pomidory razem z dynią, obranym czosnkiem i cebulą przekładam do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładki krem. 
Otrzymamy dość gęsty mus, która należy przełożyć do garnka i rozrzedzić go bulionem. Możemy dodać łyżkę mascarpone dla lepszego smaku. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chilli. Podajemy posypaną tymiankiem.

3 komentarze:

mopswkuchni pisze...

Ja też lubię dyniowe przysmaki. Dynia w towarzystwie pomidorów czuje się bardzo dobrze ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate :)

Magdalena Kuchaja pisze...

piękny kolor ma ta zupka! a skoro zawiera dynię i pomidory to musi być pyszna ;)

gin pisze...

Taka gęsta, kremowa... Musiała być pyszna :)