expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 23 listopada 2014

Dynia i ser



Dzisiejszy przepis dedykuję wszystkim tym, którym nie znudziły się jeszcze zupy dyniowe. W moim wydaniu to już kolejna zupa z wykorzystaniem dyni. Aż trudno uwierzyć, że kiedyś jej nie lubiłam. Teraz jest to jedno z najulubieńszych dań mojej rodziny, Moja starsza córka z niecierpliwością czeka na rozpoczęcie dyniowego sezonu i za każdym razem cieszy się gdy przyrządzam z niej coś dobrego.


Tym razem przepis jest bardzo prosty i nie zawiera żadnych niezwykłych składników. Ma za to fajny dodatek w postaci chipsów serowych, które w połączeniu z zupą dają ciekawy efekt. zapraszam i życzę smacznego.



Zupa z dyni z chipsami serowymi

składniki:
  • 1 kg miąższu z dyni
  • 1 cebula
  • 120 g sera emmental
  • bulion warzywny
  • 2 łyżki kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

wykonanie:
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki wielkości około 3 cm. 
Podsmażamy na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy dynię i zalewamy ją bulionem tak by cała była przykryta płynem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Miksujemy blenderem. W razie konieczności, gdyby krem był zbyt gęsty, dolewamy bulionu. Dolewamy śmietanę, doprawiamy gałką, sola i pieprzem. 
Ser ścieramy na tarce by uzyskać drobne niteczki.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 210°C. Zostawiamy na każdy talerz porcje sera do posypania zupy. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia nakładamy  resztę sera za pomocą łyżki formując okrągłe kopczyki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut. Gotowe chipsy przekładamy na talerz.
Zupę posypujemy serem i podajemy ją razem z chipsami serowymi.




1 komentarz:

Madlene P pisze...

Bardzo ciekawy pomysł z chipsami serowymi - pewnie doskonale wzbogaciły smak zupy:)