expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 27 listopada 2014

Twaróg. Suszone pomidory. Pasta.


Ostatnio była pasta rybna, swoją drogą bardzo nam smakowała. Dziś dla odmiany będzie pasta do kanapek tyle, że na bazie twarogu. Jeśli ktoś ma ku temu warunki proponuję zrobić twaróg samodzielnie. Pracy nie ma przy tym dużo, a smak zdecydowanie lepszy.



Można też z powodzeniem użyć kupionego twarogu, ważne by był dobrej jakości. Do tego kilka dodatków i pasta gotowa. Małym nakładem pracy zyskujemy alternatywę do wędlin i żółtych serów ze sklepu. Przy odrobinie wyobraźni pastę można spożytkować nie koniecznie do kanapek.



Pasta twarogowo -pomidorowa
składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 gałązka świeżej bazylii
  • 8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • chilli w proszku
Wykonanie:
Suszone pomidory miksujemy z bazylia i czosnkiem. Dodajemy twaróg i jeszcze raz miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli.



4 komentarze:

Małgorzata S pisze...

Dzisiaj zrobiłam poprzednią pastę z makreli ,bardzo dobra, tą też na pewno zrobię, może dlatego że lubię smak suszonych pomidorów. W ogóle to fajny blog, pozdrawiam.

daria pisze...

wygląda na przepyszną :) dzięki za przepis, na pewno wykorzystam

piegusek1976 pisze...

bardzo apetycznie wygląda, zrobię ją!

Majana pisze...

Bardzo fajna ta pasta! chętnie kiedyś wypróbuję.
Pozdrowienia serdeczne :)