expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 31 marca 2015

Babka z limonką


Na wielu blogach trwa teraz przegląd babek wielkanocnych. Przed świętami to chyba nic dziwnego. To też i jak przedstawiam Wam moją propozycję na królową świątecznego stołu. Prosta, z lekką nutą limonki i słodkim lukrem, który sprawia, że babka smakuje jeszcze lepiej.




Babka limonkowa
składniki:
  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 5 łyżek mleka
  • małe opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli



Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy ze szczyptą soli, wanilią i cukrem aż podwoją swoja objętość. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę sody. Na końcu dodajemy sok z limonki i mleko.
Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta.
Całośc przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C
Po wystudzeniu babkę lukrujemy według uznania. U mnie jest to polewa karmelowa.

Brak komentarzy: