expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 11 maja 2015

Sernik zamiast tortu


W tym roku ten pyszny sernik pełnił zaszczytną rolę tortu urodzinowego. Cierpiąc na ciągły niedoczas zrezygnowałam z tradycyjnego tortu urodzinowego dla mojej córki na rzecz bardzo szybkiego w wykonaniu sernika. Czekoladowa mozaika sprawiła, że dziecko zachwycone było tą zamianą, ja zaś dziękowałam Bogu, że obyło się bez lamentów. Przygotowanie przyjęcia urodzinowego tym razem stanowiło dla mnie mega wyczyn właśnie z powodu ograniczeń czasowych. Czasami nie da się ciągnąć kilku srok za ogon i z czegoś trzeba zrezygnować. Cieszę się jednak, że tych strat nie poniosłam zbyt wiele i udało mi się być niemalże jednocześnie w dwóch miejscach na raz. 
Ale dość już rozpisywania się o moich czasowych problemach, zapraszam Was po przepis na pyszny sernik z dodatkiem białej czekolady, który najlepiej smakuje jak jest mocno schłodzony.



Sernik z białą czekoladą
składniki
spód:
  • 250 g ciastek zbożowych ( u mnie czekoladowe)
  • 60 g stopionego masła

masa serowa:
  • 250 g ricotty
  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 300 g białej czekolady
  • 5 jajek

dodatkowo:
  • opakowanie wafelków w czekoladzie ( u mnie Pryncypałki 250g)
  • gorzka czekolada 100 g
  • biała czekolada 100 g 
  • mleko 2x50 ml

wykonanie:
Ciasteczka miksujemy na piasek i dodajemy do nich stopione masło.Dokładnie łączymy i gotową masą wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugniatamy i wygładzamy powierzchnię.
300 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
 Jajka ubijamy mikserem. Do ubitych jajek dodajemy ricottę i twaróg. Ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy roztopioną czekoladę i dokładnie mieszamy.
Masę serową przekładamy na spód z ciastek.
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 150°C. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w otwartym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Sernik przekładamy na patere, na której będziemy go podawać.
10 g czekolady gorzkiej topimy w kąpieli wodne. Wafelki kroimy na pół. Każdy wafelek smarujemy lekko stopioną czekoladą i posmarowaną stroną przykładamy do boku sernika. W ten sposób ozdabiamy całe ciasto.
Ponownie w kąpieli wodne topimy białą czekoladę z dodatkiem mleka, w drugim garnuszku topimy resztę czekolady gorzkiej, również dodając 50 ml mleka. Gdy obie czekolady będą stopnie polewamy nimi naprzemiennie wierzch sernika, robiąc mozaikę. Pomocne może być użycie łyżki ( ja rozsmarowałam czekoladę wypukłą strona łyżki)
Ciasto odkładamy do schłodzenia.

7 komentarzy:

alicjababeczka pisze...

Wygląda fantastycznie!

wiosenka27 pisze...

Ależ bym zjadła:)

Kaśka pisze...

Jaki ładny i apetyczny!

Unknown pisze...

150° w piekarniku z termoobiegiem czy bez?
Jal sernik wyglądał przed ozdobieniem?

karolka pisze...

Nie pamiętam już jak sernik wyglądał przed ozdobieniem. Jeśli akurat ta dekoracja nie przypadła Pani do gustu to można z pewnością zrobić inną.
Co do temperatury pieczenia to 150° z termoobiegiem.

pozdrawiam

Unknown pisze...

Super przepis. Mój mąż nie chce na urodziny tortu a za sernik iem przepada. Mam tylko jedno pytanie, jakiego rozmiaru tortownice użyła Pani?
Pozdrawiam serdecznie 🙂🙂🙂

karolka pisze...

Unknown to tortownica o rozmiarze 26 cm.
Pozdrawiam