expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 6 lipca 2015

Ciasto na poniedziałek


Miało być ciasto na niedzielę, ale wyszło jak wyszło i jest ciasto na poniedziałek. Myślę, że zaczynać w ten sposób tydzień wcale nie jest źle. Taki słodki akcent ma swoje plusy, szczególnie gdy niektórzy muszą iść do pracy. Niech więc im osłodzi ten pracowity dzień.
Zapewne znacie już nie jeden sernik z białą czekoladą i malinami. Ja sama proponowałam takie połączenie już kilka razy. Tym razem na spód sernika użyłam ciasteczek amaretti, które są przyjemnie słodkie i dają bardzo fany efekt smakowy. Masa serowa nie jest zbyt słodka, ale rekompensują to grudni białej czekolady wyczuwalne w serniku. Całości dopełniają maliny, które są lekko kwaskowe. Co tu będę więcej się rozpisywać, chcecie wiedzieć jak smakuje to po prostu go upieczcie.


Sernik z malinami i białą czekoladą
składniki
  • 200 g ciasteczek amaretti
  • 60 g masła
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 czubate łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 180 g białej czekolady
  • 130 g malin + do dekoracji
Wykonanie:
Masło topimy, a następnie łączymy je z pokruszonymi ciastkami amaretti. Wykładamy je na spód tortownicy i dokładnie ugniatamy, wyrównując powierzchnie. 
Serki łączymy ze śmietaną, ubijamy mikserem. dodajemy jajka, cukier i mąkę i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy posiekana białą czekoladę. Kilka łyżek masy serowej wykładamy na spód z ciastek, następnie układamy maliny, które przykrywamy resztą masy serowej.
Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160°C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta odstawiamy je do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyciągamy je z lodówki około 30 minut wcześniej. Dekorujemy malinami.


3 komentarze:

Kinga pisze...

Świetny pomysł :)

truskawkowa-fiesta.blogspot.com

agnieszka-gie pisze...

mniam mniam ) wygląda smakowicie

Martha pisze...

Genialny serniczek! :)
Z malinami i białą czekoladą to mój ulubieniec! *.*