expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 1 lipca 2015

Lekka sałatka na lato


Czyż lato nie jest cudowne? Ma tyle do zaoferowania, że czasami nie wiadomo na co się zdecydować. Zarówno w kuchni jak i poza nią tak wiele się dzieje. Różnorodność owoców i świeżych warzyw aż zapiera dech. Oczy chciałyby wszystkiego, ale zdrowy rozsądek podpowiada by zachować umiar. 
Dziś lato jest wyjątkowo łaskawe i po ostatnich deszczowych i zimnych dniach wręcz rozpieszcza swym ciepłem. A ja chcę korzystać z tych dobrodziejstw w każdej chwili...
Z przyjemnością przygotowuję lekkie i orzeźwiające sałatki, przekąski, desery. Tym razem zapraszam do spróbowania sałatki z arbuzem.




Sałatka z arbuza i roszponki
składniki:
  • 2 garście roszponki
  • kawałek arbuza
  • kawałek twarogu wędzonego
  • kilka oliwek zielonych
  • kilka orzechów laskowych

dresing
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny, sól, pieprz do smaku

Do miseczek nakładamy roszponkę i pokrojonego w kostkę arbuza i twaróg. Ilość wszystkich składników jest na tzw. oko. Następnie dokładamy pokrojone oliwki i uprażone orzechy laskowe (posiekane) Całość skrapiamy dresingiem.

1 komentarz:

Ola pisze...

Pyszna i lekka:)