expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 15 lipca 2015

Tarta clafoutis z czereśniami


W tym roku nasza działkowa czereśnia wyjątkowo mocno obrodziła. Oczywiście ku mojej ogromnej radości. Zawsze własne plony są lepsze od tych kupionych na targowisku. Choć nie ukrywam, że teraz i tak pozostaje mi tylko targowisko, bo tych naszych czereśni po prostu już nie ma. Wszystko zostało zjedzone lub przetworzone. Jeden w tworów czereśniowych możecie podziwiać poniżej. Pyszna tarta typu clafoutis, a że z dodatkiem słodkich czereśni to smakuje jeszcze lepiej.
 

Tarta clafoutis z czereśniami
składniki - ciasto
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 100 g mąki migdałowej
  • 150 g mąki pszennej

nadzienie
  •  500 g czereśni bez pestek
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 120 g brązowego cukru
  • 100 g mielonych migdałów

wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolita masę. Formujemy kulkę, którą owijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować miedzy dwoma kawałkami folii spożywczej i wykładamy nim foremkę do tart. (26 cm)
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego np groch. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Wyciągamy z piekarnika, ściągamy papier i groch.
Masło należy stopić. W misce ubijamy mikserem jajka z cukrem na puszysta masę. Dodajemy do nich migdały i stopione masło. Na końcu dokładamy wydrążone i przekrojone na pół czereśnie. Gotową masę przekładamy na ciasto. Pieczemy przez 25 minut w 180°C.

2 komentarze:

Olga Pi pisze...

Ostatnio wszędzie taką widzę - to chyba znak, że trzeba ją upiec;)

karolka pisze...

Oj tak, najwidoczniej tarta sama prosi się o zrobienie.

pozdrawiam