expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 8 grudnia 2015

Pasta do kanapek z twarogu i papryki.

U mnie jeszcze nie widać świąt. Ciasto na pierniki nadal czeka na swoja kolej.
Zanim zacznę przedświąteczne przygotowania, mam dla Was propozycję bardziej codzienną. Zimowe kanapki to dla mnie wyzwanie, bo przecież brakuje świeżych pomidorów, ogórków i innych pyszności. Dlatego o tej porze często przygotowuję pasy do kanapkę. Unikam tych kupnych, często na etykiecie znajduje listę rzeczy, których nie chce znajdować. Wystarczy więc niewielka chwila w kuchni by przygotować swoją własna pastę, która zawiera zaledwie parę składników, żadnej chemii, ani polepszaczy smaku. Wam też to polecam.



Pasta twarogowo-paprykowa
składniki:
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 2 czerwone papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • chilli w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz

wykonanie:
Paprykę i czosnek umieszczamy w piekarniku i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu papryki ściągamy z niej skórkę, pozbawiamy nasion. Czosnek obieramy z łusek. Paprykę i czosnek miksujemy na gładką masę. Dodajemy twaróg i dokładnie łączymy. Doprawiamy chilli, solą , pieprzem oraz ziołami.

1 komentarz:

Magdalena Kuchaja pisze...

nie ma to jak domowe smakołyki!

zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html