expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 19 stycznia 2016

Kremowy sernik czekoladowy z pomarańczą.


Gonie jak szalona, a mnie gonią terminy. Kończę projekt za projektem i nawet na chwilę relaksu w kuchni nie mam czasu. Za to dziś trochę zwolniłam, bo kiedy jak nie w imieniny męża zrobić sobie wolne? Nie próżnowałam jednak i oto efekt. Mam nadzieję, że Solenizant będzie zadowolony. 
W próbie smaku sernik wypadł genialnie, jest aksamitny, kremowa czekolada wręcz rozpływa się w ustach, a ja odpływam. Sami się przekonajcie, bo warto.



Sernik czekoladowy z pomarańczą
składniki:

  • 200 g zbożowych ciastek czekoladowych
  • 80 g masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g twarogu śmietankowego
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 pomarańcza

wykonanie:
Ciasteczka mielimy na "piasek". Masło należy roztopić i połączyć z ciastkami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na dnie układamy ciasteczka. Dokładnie je wygładzamy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia.
Oba serki miksujemy z cukrem i jajkami. Na końcu dodajemy stopioną czekoladę. Gotową masę przekładamy na spód z ciastek. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 150°C
Sernik schładzamy w lodówce przez 1 -2 godzin.
Tuż przed podaniem dekorujemy go pomarańczą.

3 komentarze:

Karmel-itka pisze...

Tak, zdecydowanie moje połączenie! Ogółem za czekoladowym sernikiem nie przepadam, ale wiem, że niejedna osoba z mojej rodziny wielbiłaby mnie za takie smakołyki ;)

Majana pisze...

To jest pyszne połączenie smaków. Ja byłabym bardzo zadowolona z takiego pysznego serniczka :)
Pozdrawiam.

Unknown pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.