expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 5 stycznia 2008

ZEBRA

Zapraszam na ciasto w paski :)

Zebra przed pieczeniem


efekt koncowy


skladniki:
  • 1 szklanka białej oranżady
  • 1 szklanka oliwy
  • 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, nastepnie dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany.

Przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą.

Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150°C

Brak komentarzy: