expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 3 marca 2008

JAJA W SOSIE MUSZTARDOWYM



Sos musztardowy to prosty i bardzo smaczny dodatek do jajek, ale takze do ryb i grillowanych mies. Robi sie go w doslownie w pare minut.

W garnuszku nalezy zrobic zasmazke: 1 lyzke maki wsypujemy na 1 lyzke roztopionego masla i krotko podsmazamy. Wlac okolo 250 ml bulionu warzywnego i gotowac 10 minut na wolnym ogniu, czesto mieszajac. Na koncu dodac musztarde (3 lyzki) Najlepsza bedzie musztarda Dijon, ale moze tez byc inna. Calosc doprawic sola i pieprzem.

Jajka ugotowane na poltwardo nalzey przekroic na pol i polac sosem. Mozna zrobic dekoracje z natki pietruszki lub szczypiorku.

Do sosu mozna dodac posiekane kapary jak ktos lubi.

Smacznego!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

pierwszy raz bedę robił sos musztardowy ,pamietam go ze szkoły podstwowej jak chodziłem na obiady
mam nadzieje że mi wyjdzie pozdrawaim

karolka pisze...

Jestem ciekawa jak powiodlo sie starcie ze sosem musztardowym?