Rozgladajac sie za tegorocznymi wakacjami po internecie zatesknilam do smakow lata. Przypomnialy mi sie cudowne wakacje w Hiszpanii i tamtejsza kuchnia. Nie pozostalo mi wiec nic innego jak wprowadzic troche hiszpanskiego smaku do mojej kuchni. W ten oto sposob postanowilam zrobic pyszna i dosc proste hiszpanska tortille.
Pamietam gdy pierwszy raz jadlam ten ziemniaczany placek. Moj dziesiejszy byl rownie smaczny jak ten sprzed lat.
skladniki:
okolo 220 g ziemniakow
mini puszka groszku zielonego lub 3 duze lyzki
4 suszone pomidory
6 jajek
natka pietruszki
sol, pieprz czarny
olej do smazenia okolo 3 lyzki
Ziemniaki nalezy obrac, pokroic w plastry i podgotowac okolo 10 minut. Pomidory odsaczamy i siekamy.
Na patelni podgrzewamy oliwe, podsmazamy na niej ziemniaki az stana sie rumiane. Nastepnie dodajemy do nich pomidory i groszek. Smazymy razem okolo 1-2 minuty.
Do rozbeltanych jajek dodajemy natke pietruszki, sol i pieprz. Jajka wylewamy na patelnie z ziemniakami. Smazymy na wolnym ogniu az brzegi tortilli stana sie brazowe.
Nastepnie bierzemy duzy talerz i delikatnie zsuwamy na niego tortille, po czym znow zsuwamy ja na patelnie na druga strone. Operacja brzmi skomplikowanie, ale jest dosc prosta.
Tortille smazymy az do chwili sciecia sie jajek.
Podajemy na cieplo. Najlepiej smakuje z posiekanymi pomidorami.
Smacznego!
Pamietam gdy pierwszy raz jadlam ten ziemniaczany placek. Moj dziesiejszy byl rownie smaczny jak ten sprzed lat.
skladniki:
okolo 220 g ziemniakow
mini puszka groszku zielonego lub 3 duze lyzki
4 suszone pomidory
6 jajek
natka pietruszki
sol, pieprz czarny
olej do smazenia okolo 3 lyzki
Ziemniaki nalezy obrac, pokroic w plastry i podgotowac okolo 10 minut. Pomidory odsaczamy i siekamy.
Na patelni podgrzewamy oliwe, podsmazamy na niej ziemniaki az stana sie rumiane. Nastepnie dodajemy do nich pomidory i groszek. Smazymy razem okolo 1-2 minuty.
Do rozbeltanych jajek dodajemy natke pietruszki, sol i pieprz. Jajka wylewamy na patelnie z ziemniakami. Smazymy na wolnym ogniu az brzegi tortilli stana sie brazowe.
Nastepnie bierzemy duzy talerz i delikatnie zsuwamy na niego tortille, po czym znow zsuwamy ja na patelnie na druga strone. Operacja brzmi skomplikowanie, ale jest dosc prosta.
Tortille smazymy az do chwili sciecia sie jajek.
Podajemy na cieplo. Najlepiej smakuje z posiekanymi pomidorami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz