expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 27 kwietnia 2008

NALESNIKI Z SEREM

U mnie w domu nalesniki zwykle jada sie na ostro, jesli juz pojawiaja sie w slodkiej odslonie to sa podawane na deser.



Ciasto na nalesniki:

2 jajka
0,5 l mleka
1 szklanka smietany
0,5 szklanki oliwy
1,5 szklanki maki
szczypta soli

Ten przepis dostalam od mojej Mamy i uwazam, ze jest rewelacyjny. Nalesniki zawsze sie udaja, nigdy sie nie przypalaja.
Smaze je na specjalnej patelni do nalesnikow, a dzieki temu, ze w ciescie zawarta jest oliwa nie musze juz uzywac jej do smazenia.








Farsz z sera:

twarog smietankowy - 1 kostka okolo 250g
cukier waniliowy
cukier

Ser ucieram na gladka mase z cukrem i cukrem waniliowym. Jesli ser jest zbyt zbity mozna dodac odrobine smietany.

Masa przekladam nalesniki. Smaruje pol nalesnika, a nastepnie skladam na pol i znow na pol tak by powstal trojkat.

Dekoruje truskawkami przecietymi na cwiartki i roztopina gorzka czekolada.

Smacznego!

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Witam :) Czy mogłabyś mi powiedzieć, ile mniej więcej wychodzi naleśników z Twojego przepisu?

karolka pisze...

Nie jestem do konca pewna, ale mysle ze okolo 12. Teraz nie pamietam dokladnie. To tez zalezy czy maja byc grubsze czy nie.

Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

12? Chyb masz malutką patenię, mnie wyszło 5 :)

karolka pisze...

ja robie bardzo cienkie te nalesniki i moze dlatego

Unknown pisze...

Najlepsze na świecie! Dzięki za ten magiczny i prosty sposob na moje ulubione nalesniki :)